България и Гърция свързват 6 пристанища с жп коридор

Утре премиерът Бойко Борисов заминава на посещение в Гърция. Той ще вечеря в кавала с гръцкия си колега Алексис Ципрас. В сряда, 6 септември двамата ще подпишат меморандум за транспортен коридор, който ще свързва пристанищата в Солун, Кавала и Александруполис и тези в Бургас, Варна и Русе с железопътна връзка през Свиленград.

В понеделник министърът на транспорта Ивайло Московски уточни, че коридорът е комбинация на железопътна и пристанищна инфраструктура. Индикативната стойност на проекта в българския участък е 1,070 млрд. евро, като транспортните съоръжения трябва да бъдат изградени за 10 години.

Министър Московски уточни, че анализите за норми на възвръщаемост и трафик ще бъдат правени съвместно от двете държави. Обсъждат се вариантите и начините на неговото финансиране.

“Проектът би могъл да намери интерес сред значителна част инвеститори, да бъде финансиран по плана “Юнкер”, или да провокира интереса на Европейската инвестиционна банка и другите големи банки", поясни транспортният министър.

По думите му проектът създава алтернатива, не отнема възможността на другите транспортни трасета, по никакъв начин няма да намали и развитието на коридор номер 8 или на някой друг.