Колкото повече хората могат да пътуват, да търгуват, да учат, толкова по-добре е за всички държави в процеса. Когато в един проект има ясна стопанска логика, финансирането не е проблем. Най-важното обаче е, че щом проектът генерира обратни приходи, значи че може да се финансира от европейския фонд за инвестиции и от други места. Няма как да се базира на един източник на финансиране, предполага много разходи, финансирането ще е хибридно. Така зам.- министър-председателят Томислав Дончев коментира споразумението между

България и Гърция за железопътната линия Солун - Кавала-Александруполис - Бургас- Варна - Русе.

Едно ново транспортно трасе означава икономика. Трябва да направим всичко възможно стоокоборотът да се увеличи. Този проект открива много възможности, отваря трасето към река Дунав, което разкрива пътища към Европа, заяви Дончев.

Според него най-важен е политическият диалог - трябва да имат общи интереси като държави-членки. Дончев коментира многото мостове между Австрия и Унгария. "Срам и ограничение е да няма мостове между България и Румъния", каза зам.-министър-председателят.