България е сред страните с най-бързо "топящото" се население в света - вече е загубила една пета от населението си от 90-те години на миналия век.

Би Би Си разказва за срещата си с мъж от Перник, опитващ се да запази българските традиции живи.

В провинция Перник направих рядко откритие. Това не е традиционната бродирана вълнена носия на Стоян Евтимов, която го прави необичаен, а фактът, че този мъж на около 30 живее на село. Така започва статията на журналистката Рут Александър, която от години работи в Би Би Си.

"Всички мои приятели, с които съм израснал тук, отдавна са напуснали. Подобно на много млади българи, те се местят в различни градове, в търсене на работа", каза той.

Стоян се смята за щастливец, че има работа в планинското село Пещера. Той води фолклорната група и организира ежегоден музикален фестивал в опит да съживи традиционния брак и селото.

Въпреки това, той намира живота в селото за неустойчив.

"Невъзможно е да се намери някой, който да се ожени тук в селото, или в селата наоколо, защото няма млади хора. Единствената възможност да намеря някого е в града", казва той.

"Би било много тъжно и трудно да напусна селото, но в определен момент ще трябва да го направя."

Българските села загубиха много хора от десетилетия насам.

Когато комунистите поеха властта след Втората световна война, те помогнаха за земеделието, много земеделски работници си намериха работа в различни заводи. Но след като комунизмът падна през 1989 г. и колективните стопанства се разпаднаха, тогава тенденцията – хората да напускат селото, се засили.

Много хора продължават да търсят работа в чужбина.

През 1989г. в България живееха почти 9 милиона души, а сега са малко над 7 милиона.

До 2050 г. се очаква очаква населението да бъде по-малко от 5,6 милиона. А до края на века то може да стане половината от сегашното.

Това е така, защото много млади напуснаха България и раждаемостта е ниска.
"Последният път, когато видях бебе да се роди в селото, е преди 10 години“, споделя магазинерката Стефка. Тя има двама сина, които са напуснали селото.
"Малкото момиче и майка й живеят в Кипър“, добавя тя.

Повечето хора, които живеят тук са над 60-годишни. Тя признава, че няма много клиенти и се притеснява, че скоро магазинът ще трябва да бъде затворен.

"Селото ни наброяваше около 600 души, а сега са 13. Някои са в гробищата, а останалите са по градовете", споделя 70-годишният Боян, живеещ в село Калотинци.

В друго село - Смиров дол - Станка Петрова или баба Станка за онези, които я познават - седи под дървото на завой по планинския път и търпеливо чака мобилния магазин, който обслужва района.

"Аз съм родена в това село и си спомням, когато то беше пълно с хора, беше толкова забавен и хубав животът, млади хора, стари хора", казва тя, обяснявайки, че хората се събирали и се наслаждавали на традиционните танци.

"Сега в селото няма никой и нещо подобно не може да се случи", допълни баба Станка.

"На тази улица например, откъдето дойдох, в миналото имаше много хора в къщите, а сега на нея живея само аз. Самотна съм, много е трудно", споделя със сълзи на очи Станка.

Хората в Калотинци и околните села купуват хранителни продукти, благодание на Атанас и Лили, които са семейство. Те пътуват с ван, зареден с хляб, кисело мляко, цигари, бира, както и лекарства. Дори през зимата те успяват да достигнат до селата и никога не пропускат заявките на старите хора.

"Хората в селата са малко, ние сме приятели с всички тях, опитваме се да им помогнем с всичко, което можем“, казва Лили.

Правителството въвежда редица мерки, за да се опита да се справи с обезлюдяването чрез стимулиране на раждаемостта - предлага помощ за разходите по лечение на раждаемостта, грижа за децата и кредити, пише журналистката. Насърчава също етническите българи, които живеят в чужбина, да се завърнат в страната.

Но не желае да привлича други лица. "България няма нужда от необразовани бежанци", казва вицепремиерът Валери Симеонов.

"Те имат различна култура, различна религия, дори различни навици в ежедневието си. И благодаря на Бога, че България засега е една от най-добре защитените страни от мигрантския наплив в Европа", добавя Симеонов.

Превод и редакция: Искра Иванова