Цацаров нареди
проверка на банкера за
парите от Азербайджан

Европейската банка за възстановяване и развитие ще решава казуса с Калин Митрев след публикации в медии за получени от него хонорари от азербайджанска компания. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на правителството в четвъртък.

Митрев е изпратил обяснение във връзка с плащанията като консултант. Посочил е, че е получил тези пари, когато не е бил представител на ЕБВР. Тези доходи са декларирани и за тях са платени данъци, което е проверимо, каза Горанов.

Тъй като засега информацията е от медийни разработки и от изявленията на самия Митрев, Министерският съвет е решил, преди да вземе позиция, да изпрати официално писмо до управителните органи на ЕБВР. След като се получи отговор, ще реагира.

Горанов уточни, че правителството само предлага кой да е представителят в ЕБВР, но назначението се прави от самата банка.

В случая кабинетът можел да изрази позиция, но не и да предприеме действия. На този етап

правителството

не виждало

нарушаване на

българското

законодателство

и затова се въздържа от позиция.

Горанов отново посочи, че ще се изчака реакцията на ЕБВР, и припомни, че тя може да уволнява и назначава.

По-късно бе публикувана и стенограма от правителственото заседание по темата с Митрев. Премиерът дава думата на финансовия министър, който да уведоми колегите си. Горанов съобщава, че поискал информация от Митрев за публикациите, свързани с плащания.

Българският представител в ЕБВР посочил, че е работил като консултант по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия, Азербайджан и други страни, като тази работа той е извършвал в периода от 2010 до началото на 2014 г.

в качеството си

на независим

консултант

В този период, което, разбира се, и на нас ни е известно, не е работил в Европейската банка за възстановяване и развитие, съобщава министърът на финансите.

В обясненията Митрев заявява, че всичките възнаграждения са превеждани в негови лични сметки в България и в чужбина и всичките му доходи от консултантска дейност, независимо къде е живял и работил, са декларирани в България и са със съответните платени данъци.

Коментира, че преди да започне отново работа в Европейската банка за възстановяване и раз-витие, е прекратил всички свои консултантски договори и дейности.

Горанов цитира, че Митрев е обсъдил случая със съответните служби на банката. Те нямат претенции към характера на неговата дейност, още повече за времето, когато не е бил на работа в ЕБВР.

В писмото до Горанов Митрев е уверил, че нищо от това, което е направил през тези години, не е било в нарушение на закона или морала.

“Такива са фактите, твърди той, всичко друго са спекулации, като заявява, че е на разположение да предостави допълнителна информация”, казва пред министрите Горанов.

Той се ангажира, че

ще бъдат

извършени

съответните

проверки

дали от гледна точка на данъчното законодателство е спазен законът. Министърът на финансите предлага да изпрати писмо до Сума Чакрабати (президент на ЕБВР - б. а.), “с което да се уведомим за позицията на банката, дотолкова доколкото имаме позицията на господин Митрев, а всичко друго, което научаваме по темата, е на база само на неофициални публикации в медиите. Тоест предлагам ви да се обединим около решението да изпратя писмо от мое име, в което да изискам позицията на банката по така развилия се казус, свързан с тези плащания, тъй като това, което установяваме е, че действително за периода, за който се отнасят тези договори, господин Митрев не е бил представител на българската държава и не е бил служител на банката. Той твърди (и това ще го проверим), че всички данъци са платени в България”, казва пред колегите си Горанов.

Премиерът пита за други мнения и тъй като няма, заявява: “Изпратете писмо до сър Чакрабати - какво мисли и как ще реагира банката и ще реагира ли изобщо в случая, и като получиш отговора, ще ни запознаеш да предприемем действия”.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък нареди проверка на Калин Митрев за данъчни престъпления и пране на пари, съобщиха от прокуратурата в четвъртък. Проверката ще бъде направена от Софийската градска прокуратура, която ще иска данни от НАП.