България е единствената държава в Европейския съюз, която не е въвела необлагаем минимум върху доходите на физическите лица. Това заяви икономистът Ваня Григорова на пресконференция във връзка с гражданска инициатива "Да спрем машината за неравенство! За справеделиви данъци!".

Инициативата ще протече като национална подписка с искания за въвеждане на необлагаем минимум върху доходите на физическите лица и намаляване на ставките на ДДС за основни и детски храни, вода, базови медикаменти, учебници и книги.

40 лв. данък на месец от човек с минимална заплата се равнява на един хляб на ден, обясни Григорова като заяви, че по данни на Евростат, държавата ни е на 1-во място по "тежки лишения".

"Ще участваме активно в общия дебат за бюджета. Ще внесем подписката в Народното събрание", каза още Григорова.

България е единствената страна в ЕС, която няма облагаем минимум. Всички останали държави предлагат данъчно облекчение, нулева ставка или данъчен кредит. Като в Унгария необлагаемият минимум е само за семейства.

"България е единствената страна, в която данъците и социалните трансфери не намаляват неравенството", заяви Григорова. По думите ѝ задължителното облагане трябва да започва след 460 лв. минималната заплата, като за да се случи това не е нужно да се въвежда прогресивното данъчно облагане. В страни като Латва и Литва, които са въвели плоския данък, тази политика работи. Няма точни данни за това колко от хората в страната работят на минимална заплата. При искане на данните от правителството няколко пъти са показани различни. Едните сочат, че хората на минималната заплата са 50 хил., а други - 300 хил. души, обясни Григорова.

По статистика в България данъците формират между 30 и 40% от Брутния вътрешен продукт. Косвените данъци, които бедните плащат формират 50% от общите. В ЕС средно те формират едва 28%, обясни журналистът и икономист Димитър Събев. Той заяви, че ако се направят нужните реформи това ще струва около 1,2 до 1,4 млрд. лв, но държавата ни може да си го позволи, защото към месец август тази година България е декларирала излишък от 2,2 млрд. лв.

"Тези пари, които казваме, че ще спестим на бедните няма да се изпарят, а ще влязат в икономиката и ще стимулират закупуването на стоки", категоричен бе Събев.

На пресконференция присъства и лидерът на партия АБВ Константин Проданов, който апелира за подкрепа на инициативата. Лидерът на партия "Движение 21" Татяна Дончева пък заяви, че е нужно тези промени да се осъществят, защото хората работещи на минимална заплата веднага ще усетят тези близо 50 лв. в бюджета си.

До момента предложението е подкрепено от синдикати, граждански организации и политически партии. Ивициативата е събрала общо 450 подиса.