Идеята бе предложена от Соломон и Гергана Паси в “24 часа” още през 2011 г.

Евродепутатите обсъждат тази седмица създаването на над 5000 зони с безплатен безжичен интернет на обществени места в Европа, съобщи пресслужбата на парламента. Гласуването за одобряване на схемата WiFi4EU е във вторник.

Идеята бе предложена от Соломон и Гергана Паси във в. “24 часа” още на 22 юни 2011 г. в статията “ЕС - Wi-Fi рай!”. Тогава двамата изпратиха писмо до ЕК.

Еврокомисията иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет за граждани и посетители на обществени места като паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи навсякъде в Европа чрез WiFi4EU, пише в съобщението от ЕК. Чрез нея ще бъдат финансирани разходите за оборудване и инсталиране (точки за интернет достъп), а бенефициерът ще плаща за свързването (абонамент за интернет) и поддържането на оборудването в добро състояние за период от поне 3 години. Законодателите на ЕС се съгласиха през май да отделят 120 млн. евро за безплатна безжична интернет връзка до 2020 г. в 8000 общини в страни от съюза, в които няма покритие. Градовете, които искат да получат средства, ще трябва да кандидатстват на принципа първи поискал, първи получил. Очаква се първата покана за проекти да бъде отправена към края на 2017 г. или в началото на 2018 г.

Схемата WiFi4EU ще бъде реализирана чрез опростени и небюрократични процедури като онлайн заявления, плащания с ваучери и облекчени изисквания за мониторинг.

Това не е първата идея на Соломон и Гергана Паси, лансирана през “24 часа”, която става реалност. На 29 май 2008 г. публикувахме статията на семейство Паси “ЕС, GSM и САЩ”, с която започна инициативата за стандартизация на всички зарядни устройства за мобилни телефони. Тази идея бе подкрепена от Еврокомисията и Европарламента и стана реалност.