Износът на стоки и услуги от България за страните от ЕС достигна ръст от 11,3% за месеците от януари до юни в сравнение със същия период на миналата година, съобщи НСИ.

Стойността на този износ за първото полугодие на 2017 г. е 16,343 млрд. лв. Отделно от това сме изнесли стоки за малко над 10 млрд. лв. за страните извън ЕС, като данните за този износ са за периода януари-юли.

Тези данни са предварителни. Във вторник НСИ обаче коригира данните за външната търговия за цялата 2016 г. и се оказа, че предварителните са били силно подценени. Ръстът на износа през 2016 г. е бил 5%, при положение че предварителните данни гласяха 2,6%. През 2016 г. от нас са изнесени стоки и услуги общо за 47,186 млрд. лв.

Износът за ЕС, който надвишава този за страните извън общността с цели 60%, е най-вече за Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. От страните извън ЕС изнасяме най-много за Турция, Русия, Китай и Сърбия.

От разбивката на данните за износа по стоки не може да се прецени кои от тях са допринесли най-много за ръста, защото най-големият - 39,5%, се дължи на различни артикули. Значителен ръст обаче има при износа на минерални горива и масла - 24,4%, както и на животински мазнини, продукти на машиностроенето и др. Спад, макар и малък, има при износа на цигари.

Външнотърговското салдо на България продължава да е отрицателно.

През първото полугодие на 2017 г. вносът от ЕС е бил на стойност 18 млрд. лв., а от трети страни - 12 млрд. лв. Така салдото остава отрицателно с около 4 млрд. лв.