В Mentalist обмислят нови български сюжети за стаите с игри, които ще оперират сами и ще дават на партньори

Играта “Проклятието на траките” е била посетена от професионални археолози, които са оценили високо декорите и са казали, че много успешно наподобяват откритите у нас тракийски гробници.

Стая за игри от типа “escape room”, каквито българската фирма Mentalist създава и дава на оперативен лизинг, може да се изплати напълно на петия месец, а още на втория може да работи така, че сама да се издържа. Това съобщи за “24 часа” собственикът на Mentalist Калин Костов.

Компанията, която спечели награда в конкурса на “24 часа” “Големите малки”, е създадена едва преди година и половина, но вече е познато име сред любителите на такива игри. Самата индустрия с escape room в световен мащаб възниква преди 5-6 години, а откакто миналата година Walt Disney навлезе в нея, това даде нов тласък за развитието ѝ. По същество става въпрос за

игри с различни

сюжети,

които могат да се играят отборно. Стаите са пълни със загадки и решаването на всяка от тях довежда до ново действие, докато играта не бъде премината изцяло за около 1 час.

Сюжетите на Mentalist са най-различни: “Проклятието на траките”, “Страх клиниката”, “Бягство от затвора” и др. Някои от игрите ѝ са толкова успешни, че фирмата е започнала да строи нови стаи по същите сюжети и да ги дава на оперативен лизинг на желаещи.

“Насочили сме се към хотели и други сгради, в които има много неизползваеми помещения, от които

собствениците

не получават

приход

На нас не ни трябват прозорци, можем дори в мазето да направим стая за игра и дори така е по-интересно”, каза Костов.

Във възможностите на фирмата е да създаде стая и да я достави на място разглобена, да я сглоби и да осигури софтуера, който управлява загадките.

Обикновено фирмата сама съставя сюжета, а нейни дизайнери обмислят декора. За направата използват професионални декоратори и хора от филмовата индустрия. В някои от игрите, като например в “Страх клиниката”, се използва много електроника и софтуер.

Въпреки това стойността на една стая започва от 6000 лева, казва Костов. Цената на входния билет за една игра с продължителност един час е 30 лева на човек, като стойността на входа пада с увеличаване на броя на играчите.

“Имали сме случаи най-популярните ни стаи

да бъдат заети

от сутрин

до вечер

и на практика два месеца след пускането на играта разходите вече са се изплатили”, каза Костов.

Една от причините за ниските разходи за поддръжка на escape room на Mentalist е, че игрите се правят със специален софтуер, който позволява всяка игра да се управлява от разстояние от един служител. Той може да пуска загадките в стая, която се намира на километри от офиса на фирмата. Дори може да се каже, че след първоначалната инвестиция на практика няма други разходи освен евентуалния наем за помещението.

Според Калин Костов в София има не по-малко от 70 такива стаи за игра, но почти всички се намират в апартаменти и за управлението на всяка игра е ангажиран по един човек. В Пловдив има 6 стаи, а във Варна - 9.

Когато хората от квартала изиграят една такава стая и тя им омръзне, ходят на други места. Дори има нещо като

escape room

туризъм и

особено през лятото стаите са пълни с чужденци, които научават за всяка нова стая от интернет и ходят да играят.

Бизнесът с escape room обаче едва сега се структурира. Костов казва, че все повече фирми поръчват такива игри за своите тимбилдинги, а в стаите все по-често се организират

рождени дни

за възрастни

или за деца

От друга страна, много молове откриват в escape room средство за привличане на посетители късно вечер.

В момента в Mentalist има вътрешен конкурс за създаване на нови чисто български сюжети.