Закон за великите стари столици на Българи пише ГЕРБ.

Изготвяме текста в диалог с местната власт и гражданското общество и целта ни е да популяризираме Плиска, Велики Преслав и Велико Търново не като поредната туристическа дестинация, а да покажем богатото си културно наследство, обясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Този законопроект ни дава надежда, че ще има по-срециален акцент върху старите столици и ще даде възможност държавата да подпомогне културния туризъм.

Цветанов заедно с бившия министър на културата и настоящ шеф на комисията в НС Вежди Рашидов ще търси съмишленици и след останалите групи за създаването на подобно законодателство. Това е тема, по която можем да се обединим, смята той.

В закона ще бъдат разписани ангажиментите на държавата, за да се подпомогнат тези градове целево, необходими са средства за инфраструктура, обясни Цветанов.

Нужно е целево държавно финансиране за старите ни столици, да станат приоритетни обекти на развиващия се туризъм, допълни и Рашидов. В сферата на културата има икономически ръст между 3,5-4%, така че всяка инвестиция ще има възвръщаемост, смята той.

Туризмът започва от първата минерална вода и първият сандвич на летището, а не от билетчето за музея, допълни той.

"Реализираме идеята за такъв закон от 6 г., целта ни е да обединим усилия как да опазим старините на столиците ни. Тези градове са изключително богатство и културна ценност и трябва да имат особен статут", обясни Донка Колева, експерт в община Велико Търново

В момента туристическият поток в Шуменска област е най-голям в Плиска, но градчето ни има нужда от инвестиции в инфраструктурата, каза пък Христо Илиев, 5 мандата кмет на Плиска и инициатор на закона.

На срещата в парламента бяха още кметовете на Плиска и Велики Преслав.

Цветанов обяви идея да се направи изложба за старите столици в парламента.

Видео: Руми Тонева