Пътната агенция стартира обществени поръчки за магистралата от Сливница до ГКПП Калотина. Стойността им е за 258,6 млн. лв. Първият търг е за изграждане на участъка от софийския околовръстен път до Калотина, той ще струва 141,67 млн. лв., парите са от механизма “Свързана Европа”. Проектната скорост е 100 км/ч. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Офертите се приемат до 17,30 ч на 13 ноември т.г.

Вторият търг е за технически проект и строителство на пътя от Калотина до пътен възел “Храбърско”. Прогнозната стойност е 117 млн. лв. без ДДС, финансирането е от бюджета. Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч на 16 ноември.

Пак в сряда АПИ стартира обществена поръчка за 7,5 км участък от пътя Белица - Загражден.

По-късно министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви на среща с областните управители на Видин, Враца, Ловеч и Монтана, че през пролетта на 2018 г. ще започне ремонтът на 30 км от път Е79 между Ботевград и Мездра. Подготвя се и строителството на обхода на с. Димово. До средата на ноември ще е готов проектът за “Хемус” между Ябланица и Боаза. До края на годината ще бъде обявен търг за 50-те км от трасето на магистралата до разклона за Плевен и Ловеч.

България има желание да предложи трети мост на Дунав, като това да бъде подкрепено с приемане на общ съвместен документ, което може да стане през октомври. Това е казал министър Нанков на среща с посланика на Румъния Йон Гъля. От наша страна преобладава мнението, че той трябва да бъде при Русе източно от града, е посочил той. (24часа)