Бюджетът на първия конкурс е над 18 млн. евро.  Парите ще се
дават на принципа “първи дошъл, първи обслужен”

Всяка община, която спечели проект за пускане на безплатния Wi-Fi в предстоящите конкурси на ЕК, ще получи ваучер на стойност 20 000 евро, научи “24 часа”.

България може да получи от първия конкурс, който ще бъде обявен скоро, до 139 ваучера. Един ваучер трябва да покрива 100% от капиталовите разходи по изграждането на Wi-Fi зоните. От своя страна общината ще има ангажимента в рамките на три години да поддържа функционирането на тези зони.

Европейският парламент одобри инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет, наречена Wi-Fi4EU, на 12 септември. Общият одобрен бюджет за проекта е 120 милиона евро.

Идеята за програмата Wi-Fi4EU до голяма степен се ражда в България. Тя бе лансирана във в. “24 часа” още на 22 юни 2011 г. от Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър, и Гергана Паси, президент на “ПанЕвропа” - България и бивш министър по европейските въпроси,

Колкото до това как различните европейски общини ще се присъединят към инициативата, еврокомисарят Мария Габриел заяви, че ще бъде заложен принципът “първи дошъл, първи обслужен”. Което значи, че първите общини, подали заявление за финансиране, имат най-големи шансове да получат ваучери.

От общинските администрации ще зависи къде на територията им ще се предоставя безплатният интернет - в библиотеки, болници, читалища, в кметството, в центрове за местни грижи, на площади, музеи, паркове и автогари, жп гари и други.

Географският баланс беше наложен от България заедно с още няколко страни, за да може точките за безплатен интернет да са сравнително

равномерно

разпределени

Мярката е необходима, имайки предвид, че в някои страни от ЕС средно 97% от гражданите разполагат с достъп до интернет, докато в други този дял е 68% от населението. Проектът е насочен към постигане на един и същ среден процент на интернет връзка във всички държави членки.

Всяка държава ще получи по минимум 10 ваучера в рамките на всеки един конкурс. Размерът на финансирането също е ограничен така, че една страна да не може да получи повече от 15% от финансовия ресурс. Очакваният бюджет за първия конкурс е 18,6 млн. евро, което значи, че при него една държава може да получи максимум 2,79 млн. евро.

Оборудването и технологиите ще бъдат в съответствие с най-високите стандарти, предлагани на пазара, лесни за употреба и достъпни за хората с ниско ниво на умения в областта на цифровите технологии. Минимална скорост на връзката трябва да е 100 мегабита в секунда. С цел да се избегне дублиране на проекти и за да се гарантира в още по-голяма степен, че подобна финансова помощ не нарушава конкуренцията и не лишава частните инвеститори от стимули за инвестиране, се налага ограничение на проекти, които дублират вече наличен безплатен Wi-Fi в същия район, предлаган от съществуващи публични рутери. Това не изключва допълнителната помощ за реализацията на настоящата инициатива от частни или публични източници на финансиране.

Просто се забранява двойното финансиране. Но общините, които вече предлагат интернет с по-ниска скорост от 100 мегабита в секунда, могат да получат финансиране.

Ако вече са налични мобилни интернет услуги, които са достъпни срещу такса, това

не се счита за

дублиране

Проектите трябва да се изпълняват от администрация, която да гарантира спазването на всички изисквания на българския закон за обществените поръчки.

Създаването на Wi-Fi зоните по инициативата Wi-Fi4EU до голяма степен представлява надграждането на вече изградени високоскоростни широколентови мрежи с капацитет поне 30 мегабита в секунда.

Кампанията може да бъде полезна не само за обикновените потребители, но и за компетентните органи. Например за специалистите по градоустройство и за публични органи, отговарящи за транспортните системи, разполагането на точки за безплатен безжичен достъп до интернет ще допринесе за придобиването на по-добра представа за желанията на хората за придвижване.

Първият етап на конкурса ще бъде обявен до края на 2017 г. или най-късно в началото на 2018 г. Съвсем скоро Европейската комисия трябва да отвори и

специален

уебсайт, в който

общините да

регистрират

проектите си

Кандидатстването ще е възможно само чрез тази интернет страница.

“Ние се надяваме да бъдем в състояние да предоставим първите хиляда ваучера на европейските общини в началото на 2018 година”, каза европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел. Тя е издала нареждане на дирекцията си да изготви възможно най-опростен формуляр за кандидатстване.

До 2019 година ще се проведат общо 5 конкурса. Първият е предназначен единствено за общини и общински структури. Другите ще бъдат достъпни и за други публични институции. Важно е да се уточни обаче, че общините, участвали в първия етап, няма да имат право да кандидатстват в останалите конкурси.

България е на първите места по скорост на връзката

Традиционно България винаги е била спрягана за една от държавите, които предлагат най-бърз публичен Wi-Fi.

Според статистика, направена от специлизирания сайт rottenwifi.com през ноември 2016 г., България се нарежда на 15-о място сред страните в целия свят по бързина на публичния интернет със средна скорост от 9,8 мегабита в секунда.

Първото място заема Литва с 16,6 мbps, следвана от Сингапур и Швейцария. В челната петица попадат още Дания и Великобритания. Държави като Германия, Канада, САЩ и Холандия се нареждат след нас.

Класация от май 2017 г., изготвена от друг специализиран сайт - ooma.com, ни нарежда дори на 11-о място. Според данните скоростта на публичния Wi-Fi в страната ни е 6,31 мегабита в секунда, когато се отнася за качване на съдържание в мрежата, и 9,67 мегабита в секунда за сваляне на данни. На първо място отново е Литва със скорост от съответно 14,17 и 15,4 Mbps. Следват Хърватия, Естония, Ирландия, Румъния, Великобритания, Дания, Унгария, Белгия и Словения. Сингапур и Швейцария този път са след нас, а САЩ е на последно място със скорост на публичния WiFi съответно с 4,37 и 6,89 Mbps.

Публичните Wi-Fi точки в момента на публикуването на статистиката на ooma.com през май са били 189 милиона в целия свят. В сравнение с 2013 г. броят им е нараснал с 888%. Средната скорост на Wi-Fi в света – не само публичния, а и платения, както и този по домовете, е 6,1 мегабита в секунда. Любопитно е, че скоростта на Wi-Fi в Южна Корея е два пъти по-бърза от тази в САЩ.

По данни на Комисията за регулиране на съобщенията в края на 2016-а броят на абонатите на интернет услуги у нас е бил 6 715 015. От тях 1 700 705 ползват фиксиран достъп, а останалите малко над 5 млн. души влизат в мрежата чрез мобилна връзка. Ръстът на годишна база при първите е 5,1%, а при вторите - 12.5 на сто.