С подкрепата на държавната банка фермерът Петър Петров успява да развие успешен бизнес

За няколко години площите на Петров нарастват шест пъти.

За няколко години площите на Петров нарастват шест пъти.

За четири години Петър Петров успява да увеличи площите с лавандула, която отглежда – от 20 на 120 декара. "Когато сложиш главата в торбата, се бориш докрай", казва фермерът.

Преди години дядо му Стоян Жендов му подарява 20 декара земя. Той е и основната причина младият мъж да реши да се занимава със земеделие – Жендов е бил комбайнер и механик в земеделско стопанство, а Петров е отраснал с него по нивите. След това завършва селскостопанския техникум във Велики Преслав. Пътят му като земеделец обаче прекъсва за кратко около 2011 г.

Трудностите в България го карат да потърси по-добър живот в Англия, където живее две години. Шефът му, с когото в последствие запазват приятелството си, му казва нещо, което в крайна сметка връща Петров в България. "След втората година няма да бъдеш нито българин с българите, нито англичанин за англичаните. За нас винаги ще си емигрант, а с българите ще загубиш контакт", спомня си думите земеделецът.

На острова той получава добър шанс, доволен е от услугите и дава пример с банка, от която е поискал овърдрафт. Получава го след час и разговор по телефона. "В България обикалях по банки за кредит, с който да стартирам. Искаха ми история на фирмата, създадена наскоро, караха ме да ги потърся, но след 2-3 години", казва той.

Тогава научава за Микрофинансиращата институция "Джобс", която е част от Групата на Българската банка за развитие. Решава да се обърне към нея за помощ. Така запознава експертите с бизнеса, идеите и вижданията си. "Съгласиха се да ми помогнат, въпреки че съм стартиращ, а това беше голям стимул за мен. Дадоха ми сигурност, че съм в правилната посока. Позволиха ми да направя първите си стъпки", казва земеделецът.

Това се оказва и преломният момент за него – в крайна сметка взема окончателното решение да се прибере в България и да започне с отглеждането на лавандула. "Знаете – когато нямаш свежи пари, няма как да успееш. Държавата не ти дава стимул да успееш и да се развиеш. Трябва да има банка, която да види в теб перспектива, че ще се справиш и затова да ти помогне".

Така става един от стопаните, отглеждащи лавандула и превърнали България в европейски лидер в производството на лавандулово масло. Страната ни донякъде имаше късмет, тъй като доскорошният пазарен лидер Франция се изправи пред нелеката задача да се справи с болестите и вредители по културата. Така изгуби силните си позиции и направи път за конкурентите на пазара.

У нас се отглеждат няколко сорта като Севтополис, Рая, Юбилейна, Хебър. Петров се спира на първите два вида – с единия се достигат количества, а с другия по-високо качество. Затова на неговите ниви има 70% от Севтопополис, който е много високо ценен. Големите площи обработва сам – коси и веднага след това преварява лавандулата, за да се извлече етеричното масло.

На нивата буквално отивам в края на февруари и стоя там до ноември, обяснява фермерът. Казва, че не е добре да съхранява дълго време растението, тъй като се губи от ценното масло. "Събирам с малко камионче, но започна ли, гледам да свърша работата без прекъсване. Иначе цветът се спарва и маслото се изпарява, особено ако се остави на слънцето", обяснява Петров. Лавандулата се бере в средата на юли, не е капризно растение, но не обича влагата. За това и бързо трябва да се действа.

"Когато човек има стимул за работа и има добра банка, нещата се получават. Моят банкер ми даде голяма подкрепа. Той ми помогна с инвестиционни кредити, да си купя разсад, да си обработя нивите и изобщо да започна, обяснява Петров. Така и работата му се улеснява – вече разполага с професионална косачка.

В момента подготвя проект за дестилерия за етерично-маслени култури. Иска да затвори цикъла и да стане абсолютно автономен. "Тази година пратихме проби в Турция и Германия в козметични фирми, в които се надяваме догодина да реализираме продукцията си", разказва той.

Негов приятел, който живее в Германия, е направил проучване кои компании там изкупуват лавандулово масло. Така се свързват с фирма, производител на чайове и козметика. Скоро са получени български проби и тъй като те са с много високо качество, много вероятно е да се стигне до сделка. "Аз вкъщи на верандата засадих лавандула – гони комарите. Държа и на нощното шкафче от маслото, защото има успокояващо действие", обяснява Петров.

Много често негови познати искат лавандулово масло за децата си. То е много полезно при охлузвания, раната заздравява веднага. При ухапване от комар например, минути след като човек намаже мястото, сърбежът спира. Лавандулата е подходяща и за поставяне в шкафа с дрехи. Освен че предпазва от молци, приятният аромат прониква в тъканите и се превръща в натурален парфюм. Затова растението е много популярна съставка в козметичния и парфюмерийния бранш.

Петров е на 31 години, но обяснява, че е оставил социалния живот на заден план. Обяснява, че в България е трудно да се създаде семейство и да се отгледа дете в нормални условия. Често се случвало да влезе в магазин ида види, че дете иска нещо, но родителят не може да го купи. Затова иска да си стъпи на краката и тогава да има семейство и деца.

"Когато правиш нещо за себе си, за доброто на семейството си, искаш не искаш, ще издържиш. Българите сме така устроени, че правим всичко за децата си", обяснява фермерът. И допълва, че в България има шанс за успех, но трябва да си упорит и нахъсан. Ако си лабилен, няма да издържиш, особено в земеделието, защото може да се случат непредвидени неща.

Според него хората в малките градове са по-изнервени, но той намира баланса на полето. "Последните две години цялата бюрокрация и документи, които трябва да се подготвят, ми дойдоха в повече", казва Петров. И благодари на приятелката си Светлана Стойчева, която управлява всички дейности, които са на хартия. "Няма как един човек да издържи и на двете. На нивата си, а се е счупил плугът и не можеш да го закачиш на трактора. Ако трябва и да ходя по институциите, не знам как щях да успея сам", твърди земеделецът.

Манията за снимки в лавандулови полета не пропуска и неговите. Тъй като нивите му са на главния път Велики Преслав – Търговище, често преминаващите през лятото се спират да заснемат красивото лилаво поле. Това е нещо, което няма къде другаде да го видите, казва Петров.

Случвало се е хора да му звънят и да искат разрешение за снимки – собствеността е частна и така е редно. А на него му е приятно нивите да се използват като декор за снимки, защото трудът му носи радост и на други.
Петров обаче категорично отказва заплащане от хората, въпреки че е чел колко струва подобна услуга. "Не го одобрявам. Моите полета така или иначе са там. Беше хит да се снимаш и със слънчогледови пити. Тогава трябваше ли земеделците да вземат пари от хората", обяснява фермерът. Той дори не допуска мисълта да се отдели в офис или да наблюдава работата отстрани.

Защото се ръководи от принципа, че една работа, за да я вършиш, трябва да ти е хубаво, и пояснява, че колкото и време да прекарва на полето, не усеща умора. Когато отива на нивата, се чувства много спокоен. През пролетта, когато отида да култивирам, щъркелите са на един метър от мен, усещането е прекрасно", добавя той.

Според Петров има какво да се желае от държавата спрямо отношението към хората, които встъпват в земеделието. Особено в посока бюрокрация и административни услуги. Когато бил малък, дядо му казвал, че болярите, които се занимават със земеделие, са били най-богатите хора и най-уважаваните.

"В България земеделието е основен поминък откакто съществуваме. Земята е плодородна, трябва да я ценим. Затова държавата трябва да помага и да стимулира. Затова се надявам, че т.нар. административна реформа ще се докара докрай", казва фермерът. И посочва, че всичко може да се свърши през интернет.

И се надява и с услугите стане така, да можем от компютъра вкъщи да се пускат някои документи. Защото време е много ценно за земеделците – ако не култивираш и завали дъжд, губиш още два-три дни.

В периода на цъфтеж, лавандуловите полета се използват като фон към фотосесии.
В периода на цъфтеж, лавандуловите полета се използват като фон към фотосесии.
Стоян Жендов, дядо на Петър Петров събужда интересът към земеделието у нас още от детските му години.По-късно му подарява 20 дка земя, с което му помага да започне сам да управлва стопанство.
Стоян Жендов, дядо на Петър Петров събужда интересът към земеделието у нас още от детските му години.По-късно му подарява 20 дка земя, с което му помага да започне сам да управлва стопанство.