ДКК придобила за 38 млн. лева
дългове за 42 млн. евро към КТБ

Държавата прави втори опит да придобие “Дунарит”, стана ясно от изявление на министъра на икономиката Емил Караниколов в сряда.

Преди 10 дни Държавната консолидационна компания (ДКК) е придобила вземания на КТБ към “Хедж инвестмънт България”. Дълговете са на стойност 42 млн. евро, като за тях е платила 38 млн. лв.

“Хедж инвестмънт България” е собственик на “Кемира”, която държи 91% от “Дунарит”. Бивш собственик е и на “Авионамс”, който държавата вече придоби срещу 29 млн. лв.

Подадени са документи държавната компания да бъде вписана като кредитор на “Хедж инвестмънт”, “Кемира” и “Авионамс”. Ние можем да насочим вземането към акциите на “Дунарит”, каза Караниколов.

При предишния опит ДКК изкупи дългове директно на “Дунарит” от КТБ за 47 млн. лв. От военния завод обаче преведоха на ДКК сумата и държавата не бе вписана като кредитор.

“Ако “Дунарит” изтеглят исковата молба, с която настояват ДКК да не бъде вписана като кредитор, ние вземаме парите и нямаме повече претенции, обясни министърът.

Караниколов призова работниците от “Емко” вместо да протестират за отнетия лиценз на предприятието, да принудят собствениците да отстранят нередностите. Ако това бъде направено, лицензът щял да бъде възстановен.

Министърът заяви, че е подал сигнал в прокуратурата заради договори на “Кинтекс” с “Емко” за периода октомври 2015 - декември 2016 г. Тогава “Кинтекс” купували с 10% по-скъпо боеприпаси в сравнение с цените на ВМЗ - Сопот, и “Дунарит”.

Караниколов поясни, че е било задължение на “Кинтекс” да поиска оферти и от трите компании производители, но това не се е случило – ВМЗ - Сопот, и “Дунарит” са били пропуснати. Защо се е случило това заобикаляне, ще каже прокуратурата, но това е факт, заяви той.

Министърът на икономиката ще възложи и проверка на “Кинтекс” за 10 години назад, за да е ясно как са били сключвани договорите. ВМЗ - Сопот пък ще бъде проверяван дали техен лиценз не се използват от други фирми.