Ръст от 4% и ниски данъци догодина

Ръст между 3,9 - 4%, дефицит под 1,4%, леко свиване на бюджетния излишък до 2,1% . Това очаква за 2017 г. финансовият министър Владислав Горанов, съобщи той пред депутатите от бюджетната комисия.

“Бюджетът върви добре и няма рискове за годишното му изпълнение. Той бе категоричен, че няма да има нужда от актуализация”.

Министърът допусна, че икономиката ще достигне потенциала си и ще се наложи леко “охлаждане”.

Не очаквайте големи изненади в бюджет 2018 г. , няма да има драстични промени, предупреди той. Ръстът ще е близък до тези числа (4%-бел.ред.) и следващите години, каза министърът. “Целта му ще бъде да осигури приоритетите, които правителството заяви още при съставянето си. В него ще видите със сигурност запазване на данъците”, увери Горанов. Изключение, според него ще бъде завършването на графика за увеличение на акциза върху тютюна до достигане на минималната ставка за ЕС, защото от 1 януари 2018 г. трябва да ги достигнем, напомни министър Горанов.

По отношение на структурата на разходите в новия бюджет ще залегне увеличение на учителските заплати и планираното увеличаване на минималната заплата”, съобщи Горанов.

В него щели да намерят място и програмите за модернизация на въоръжените сили, които са одобрени от парламента. “Обмисляме стратегия как да подходим към минималните работни прагове”, каза министърът. И добави: “има мегдан за увеличение на доходите и в реалния сектор и на някои места в бюджетния сектор, но това няма как да е приоритет на фискалната рамка”.

Той припомни , че към август отчита 23,3 млрд. лв. приходи и помощи, или ръст от 7,2% спрямо м.г. Разходите са 21,1% млрд. лв., излишъкът - 2,2 млрд. лв., а във фискалния резерв има 11,6 млрд.лв.