Председателят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че Европа трябва да се справи с младежката безработица, за да опази демокрацията, предаде Reuters.

„С почти една пета от младите хора извън работната сила, възможността на Европа да бъде иновативна мое да пострада. Кохезията ѝ е поставена под риск и доверието към обществените институции може да бъде подкопана“, заяви Драги по време на лекция пред студенти в Дъблин.

„Ес трябва да изгради конкурентоспособност и да се фокусира върху защитата на хората, а не на работите, ако те станат излишни. Тя трябва да заеме по-голяма роля в образованието, което подготвя работниците за икономическите изменения, които могат да заличат цели индустрии“, добави той.

„В момента имаме няколко държави, в които тежестта на кризата падна непропорционално върху младите хора, оставяйки наследство на провалени надежди, гняв и недоверие в ценностите на нашето общество и в идентичността на нашата демокрация“, добави Драги. „Голяма част от младите хора нямат определена роля в обществото и има риск пред социалната кохезия и доверието към институциите. Това може да доведе до вреда за средносрочния ръст“, добави той.