Министър Николай Нанков: 13 млн. лева ще бъдат инвестирани в образователна инфраструктура в област Велико Търново по Оперативна програма „Региони в растеж“

Следващата сряда в област Велико Търново започва рехабилитация на два републикански пътя с осигурено финансиране от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ в размер на 8 млн. лв.

13 млн. лв. ще бъдат инвестирани в проекти за подобряване на образователна инфраструкутра в област Велико Търново по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Инвестицията ще обхаване над 3200 деца, които се обучават в учебни заведения и детски градини на територията на областта. Това коментира днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на пресконференция във Велико Търново.

Беше взето решение на Управляващия орган на програмата за наддоговярянето й с нови 213 млн. лв., насочени към образователната инфраструкута. 16 общини, сред които и Велико Търново, от миналата седмица вече имат одобрени проекти, като през следваща седмица предстои сключване на договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализиране на мерките в образователните заведения, посочи още регионалният министър.

На територията на община Велико Търново в подобряване на образователната инфраструкрута по линия на програмата ще бъдат вложени почти 8 млн. лева. С европейските средства ще бъдат обновени целодневните детски градини „Ален мак“ и „Пролет“, среднообщообразователните училища „Георги Сава Раковски“ и „Владимир Комаров“, в които се обучават над 2050 деца.

Две учебни заведения в община Горна Оряховица ще получат финансиране на стойност близо 3 млн. лв., 200 хил. лв. от които ще бъдат за подобряване на спортната инфраструктура. Това са основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“ и целодневна детска градина „Бодра смяна“, в които се обучават почти 800 деца. В община Свищов ще се реализират проекти за близо 2,4 млн.лв. в 4 учебни заведения., където се обучават около 400 деца.

Министър Нанков коментира и републиканските пътища в област Велико Търново, по които ще започнат рехабилитационни дейности следващата седмица и за които има осигурено финансиране от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

В областта следващата сряда ще започне реализация на пътни проекти на стойност 8 млн. лева. Сумата е от отпуснатите преди две седмици с Постановление на Министерски съвет 100 млн. лв. за бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Със средствата ще бъдат извършени дейности по рехабилитация на пътя Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица. В отсечката от над 6 км ще бъдат вложени 2,3 млн.лв, като в проекта е заложено укрепване и на две свлачища. До сряда се очаква да стартират ремонтни дейности на пътя Ресен – Самоводене, за който са готови технологичните проекти. До десет дни ще започне рехабилитация и на пътя Павликени – Караисен, поясни министър Нанков.

Той посочи, че след приключване на отчуждителните процедури ще има готовност да започне реалното строителство на участъка от АМ „Хемус“ от Ябланица до разклона за Тетевен, като се очаква то да бъде в рамките на тази година.

До края на 2017 година ще бъдат готови техническите проекти за 50-те км от автомагистралата до разклона за Плевен и Ловеч, така че в началото на 2018 година да бъде възложено строителството, припомни регионалният министър.

Отсечката на АМ „Хемус“от разклона за Плевен и Ловеч до връзката с новата магистрала Русе – Велико Търново се възлага за проектиране през ноември. Готова е оценката на въздействието върху околната среда, ще се придвижат парцеларните планове, в рамките на 2018 година ще се извърши техническото проектиране, за да може 2019 година да стартираме възлагането на строителните дейности на АМ „Хемус“ до Велико Търново, каза още Нанков. Поели сме ангажимент в рамките на настоящия мандат останалите 100 км от автомагистралата да бъдат напълно завършени. В следващите няколко месеца ще сключим договор с избрания изпълнител за участъка от п.в. Белокопитово до Шумен, посочи той, припомняйки, че тръжната процедура се обжалва. До 2024 година нашият ангажимент е да имаме напълно завършена АМ „Хемус“, подчерта министър Нанков.

През ноември трябва да приключат обществените обсъждания и процедурата по ОВОС за АМ Русе – Бяла - Велико Търново, за да може да стартира проектирането и реалното възлагане на строителството през 2018 г. Имаме ясни цели за Северна България и Северна Централна България, във връзка с което и форсираме процедурата за въвеждането на тол системата и електронните винетки, уточни още Нанков. Двете автомагистрали са лишени от европейско финансиране, ще се разчита на бюджетни средства по линия на бъдещите приходи от постъпленията от смесената система за заплащане за преминаване по републиканската пътна мрежа, коментира още той.

Министър Нанков днес бе на посещение във Велико Търново, където се включи в тържествата по повод 109 години от обявяването на Независимостта на България.