За тези, които държат стотици хиляди
левове на каса, е най-добре да подадат
коригираща декларация до края на септември

Който не го направи, рискува
20% върху укритата печалба и
нови проверки от октомври

Важните съвети във форумите според
финансисти може и да са част от
нестандартна акция на данъчните

След като 1289 компании обявиха във финансовите си отчети за 2016 г., че държат по над 1 млн. лв. в брой, а 10 000 - че разполагат в касите си с над 100 000 лв., данъчните се усъмниха, че става дума за скрито разпределение на печалба и укриване на данък дивидент. Стартираха проверки, първите 550 от които показаха, че в масовия случай

парите не са

налични,

отдавна са

похарчени

от съдружници и акционери за лични нужди, а декларирането на каса е начин да се укрият тези разходи. В хода на проверките инспекторите установиха също, че фирми си предоставят една на друга заеми срещу лихва, за да покажат при проверка наличните суми. Данъчните обаче описвали номерата на банкнотите и бързо установили, че

едни и същи пари

се местят

от фирма

във фирма

Чрез “24 часа” данъчните призоваха фирмите нарушители да подадат до края на септември коригираща декларация с вярното разпределение на печалбата. В този случай щели да изискат само плащане на данък дивидент от 5%. Който не го направи, рискува 20% върху укритата печалба, плюс санкции за закъснения на деклариране и т.н.

НАП започва нова серия проверки от октомври. Ако при тях бъдат открити нарушения, ще бъдат назначени ревизии за 5 години назад.

От няколко дни в социалните мрежи се появиха анонимни съвети как компаниите да нямат проблеми с данъчните в тези ситуации. Финансисти, които “24 часа” помоли да разгледат коментарите във форумите, бяха изненадани от подозрително експертните указания, които се предоставят анонимно. Появи се дори необичайна версия, че служители на НАП се опитват по нестандартен начин да “дисциплинират” компании, които държат сериозни суми пари на каса. Тъй като вчера бе национален празник, “24 часа” ще потърси официален коментар в понеделник от данъчните служби.

Ето какво препоръчват иначе експертните указания:

1. В случай че парите са налични и има достатъчно неразпределена печалба, е най-лесно. Тогава единият вариант е просто да бъдат показани и изброени от данъчните, но съществува рискът да дойдат и да ги броят отново след известно време (не знам каква им е стратегията).

Другият вариант е да се разпредели дивидент. В този случай парите трябва да се вкарат първо в банка предвид размера на сумата и Закона за ограничаване на плащанията в брой и после да се изплати по банков път дивидентът. Тогава трябва да се подаде и декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ (за да си декларират доходите получателите на дивидент - бел.ред.) и да се плати данък върху дивидента - 5% до края на месеца, следващ тримесечието.

По-добре е разпределението да се направи през септември и да се декларира и плати данък през октомври, защото от НАП съобщиха, че от октомври започват нови проверки.

Коментар на редакцията: Недостатъците на този съвет са два - първо, че казусът възниква, когато парите ги няма. Когато ги има, няма казус и няма нужда от съвет. Второ, че всички важни срокове са изтекли - и за деклариране на доходите, и за фирмения данък. Не е изтекъл единствено този за дивидент, който се плаща всяко тримесечие. Всяко движение след тези срокове носи санкция, която може да бъде по-солена, ако данъчните преценят, че има втори опит за заблуда и укриване на данък. Тогава това се смята за доказан умисъл и се носи наказателна отговорност извън паричните глоби.

2. Ако парите в действителност не са налични, тогава е по-сложно, но не чак толкова. Важното е, че има изход и при това и тук има няколко варианта.

Ако е имало неразпределена печалба в баланса за 2016 г., тогава може

да се помисли

за варианта

допусната

счетоводна

грешка

за неотчетен разпределен и изплатен в брой дивидент през първата част на 2016 г. Трябва да е в този период, защото давността по Закона за ограничаване на плащанията е една година от нарушението.

Ако се плати такъв дивидент, последиците са: първо - 5% плюс лихва, и второ - глоба за деклариране по чл. 55 от ЗДДФЛ със закъснение. Ако обаче такава декларация е подадена по друг повод за същото тримесечие миналата година, тогава трябва да се подаде коригираща за този период и затова трябва да се побърза да се спази срокът от писмото на НАП - 14 дни от получаването му. Тогава осчетоводяването е лесно - дебит неразпределена печалба/кредит каса. В този случай най-хубавото е, че не трябва да се подава коригираща годишна данъчна декларация.

Коментар на редакцията: Недостатъците на този вариант са следните: срокът за поправяне на счетоводна грешка е август и той също е изтекъл. Коригираща декларация се подава веднъж в годината и няма такова понятие коригираща за съответен период. Всеки опит за подаване на такава ще срещне отказ да бъде приета и ще донесе ревизия за 5 години назад. Има един-единствен работещ вариант и той е да се подаде до края на септември коригираща данъчна декларация с верните суми. НАП официално обеща, че санкцията в такъв случай ще е само 5% данък дивидент.

3. Ако обаче не е имало неразпределена печалба в баланса за 2016 г., тогава отиваме само на варианта допусната грешка, като не е отразено направено скрито разпределение на печалбата. Говорим за изплатени суми в брой към съдружниците без документи. Пак трябва да е през първата част на 2016 г., за да няма глоба заради ограничението за плащане в брой. Не е сигурно дали е добре да има документи за изваждането на сумите от касата, или не. Ако няма никакви, данъчните може да не приемат, че парите ги е нямало още през 2016 г.

И в този случай осчетоводяването може да е дебит неразпределена печалба (загуба)/кредит каса, ако се прилага препоръчителният счетоводен подход за корекции на грешки. Ако обаче е алтернативният подход - дебит разходи/кредит каса, съгласно ЗКПО тези разходи няма да се признаят в 2017 г. В този случай също трябва да се подаде декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ и да се внесе и данък върху дивидента. Ще трябва да се подаде и коригираща годишна декларация за 2016 г., за да се декларира скритото разпределение на печалбата. Тя трябва да се подаде до 30 септември предвид новите разпоредби на ЗКПО. Непременно трябва да се попълни ред 1.4 от част I. Ако такава декларация вече е подадена заради друга грешка, остава само възможността да се подаде нова декларация в отговор на писмото на НАП, което се смята за покана - в срока, посочен в писмото, за да не почне проверка. В декларацията трябва да се посочи новият размер на счетоводните разходи, т.е. плюс неосчетоводените.

Коментар на редакцията: Това е единственият работещ съвет от дадените, но той практически отговаря на поканата на НАП да се подаде коригираща декларация и да се плати данък дивидент.