"Енерго-Про Груп", която е собственост на един от най-богатите чехи, Яромир Тесар, увеличи офертата си за купуване на българската дистрибуторска компания на чешката ЧЕЗ, съобщава в. Hospodarske Noviny. Предложената цена би могла да надвиши първоначално поисканите 300 млн. евро, допуска вестникът.

"Енерго-Про" е реагирала на поканата на ЧЕЗ и е представила коригирано предложение, което отговаря на необходимите параметри, е съобщила говорителката на компанията Хана Хикелова.

Хикелова не е казала сумата на подобрената оферта, но е заявила, че цената надвишава първоначалната инвестиция на чешката компания в българското разпространение, т.е. 282 милиона евро, и е по-висока от първоначално поисканата от ЧЕЗ. Затова вестникът допуска, че сумата е 300 милиона евро.

И друга чешка медия - "Kurzy", съобщава за подобрената офета на "Енерго-Про Груп", като се позовава на Хикелова. От ЧЕЗ пък са съобщили за тях, че водят преговори с няколко кандидати, които променят офертите си. ЧЕЗ внимателно оценява новите предложения, за да избере тези, които са най-добри за акционерите и, е заявил говорителят на "ЧЕЗ Груп" Роман Газдик.

От "Енерго-Про Груп" са уточнили, че предложението им е само за купуване на електроразпределителния бизнес на ЧЕЗ в България, нямат интерес към ТЕЦ "Варна".

От медията припомнят, че чрез дъщерното си дружество "Енерго-Про Варна", частната чешка компания е един от трите оператора на електроразпределителните мрежи в страната и продава електроенергия на повече от 1,2 млн. клиенти - домакинства и фирми.

"Kurzy" се позовава и на инфорамацията на в. "24 часа" от 18 септември за предишните нива на офертите - от 120 до 250 млн. евро, и изброява компаниите, които са подали обръзващи предложения - ТЕЦ “Бобов дол”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, "Приста ойл”, “Енерго-Про” и българските “Инеркомгруп” и “Фючър енерджи”.

Според другия вестник - Hospodarske Noviny, кандидатите за активите на ЧЕЗ в България са четири, три за разпределителната компания и соларната централа "Орешец" и една за въглищната - ТЕЦ "Варна". За теца офертата била 50 млн. евро. Предложенията им не надхвърляли 250 млн. евро за разпределителния бизнес на ЧЕЗ в България, пишат от Hospodarske Noviny, с което потвърждават и информацията на в. "24 часа". Чешката медия дъобщава, че ЧЕЗ е дала седмица срок на кандидатите да увеличат офертите си, което е довело и до новото предложение на "Енерго-Про Груп".