Плащания по договори на "Трейднет България" за реекспорт на лекарства за Германия отиват във “Фармнет”

“Фармнет” - компанията през, която минава бизнесът с лекарства на депутата и лидер на партия “Воля” Веселин Марешки, получава пари от чужди сделки. Това показват фактури, издадени от друга фармацевтична фирма - “Трейднет България”.

Тя се занимава основно с реекспорт на лекарства към страни от ЕС, като през миналата година приходите от тази дейност са 6,115 млн. лева. Един от основните търговски партньори на “Трейднет България” е германската “Колфарма”. През 2016 г. тя е купила от българската компания лекарства за близо 1 млн. лева.

Плащанията по фактури обаче, вместо да отиват в “Трейднет България”, се пренасочват по сметки на “Фармнет”. Документи за това бяха показани в последното издание на предаването “Открито с Валя Ахчиева” по БНТ.

“Трейднет България” е собственост на рускинята Нина Катченко от град Дубовка и не би следвало да се отказва от приходите си. Все пак компанията е свързана с фамилията Марешки, тъй като се представлява от Веска Марешка - майка на зам.-председателя на парламента Веселин Марешки.

Всъщност Марешка е била и собственик на “Трейднет България”, но през 2012 г. продава фирмата на Нина Катченко.

Преди известно време от “Фармнет” заявиха, че след продажбата вече няма никаква свързаност с “Трейднет България”. Компанията единствено ползвала под наем част от складовете на “Фармнет”.