Руски автоматизирани акаунти в туитър се опитаха да повлияят на изборите в Германия, като в деня на самия вот разпространиха десетки хиляди пъти съобщения за манипулации на изборните резултати във вреда на крайнодясната популистка партия „Алтернатива за Германия“. Институтът за изследване на интернет „DFRLab“ проучи произходът на внезапно зачестили съобщения за евентуални изборни манипулаци, разпространявани в туитър. „Или авторът на тези ботове е поддъжник на „Алтернатива за Германия“, или „Алтернатива“ си е платила на руска мрежа от ботове за разпространението й“, смятат експертите.

Като пример те цитираха туитът на потребителка с името Ренате Билер: „Ако тези останат на власт, след пет години ще имаме гражданска война“. Въпросната Ренате обаче е чисто нов профил и има само 16 последователи. Въпреки това туитът й е споделен над 600 пъти само за няколко часа. Стотици от тези препоствания са направени от профили от Русия. В същото време основателят на фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че в навечерието на изборите в Германия от неговата мрежа са премахнати
хиляди фалшиви профили, свързани с Русия, през които са предприемани действия за манипулиране на вота. Зукърбърг посочи, че по време на предизборната кампания в САЩ през водещи към Русия акаунти руска група разпространила около 3 000 съобщения, подпомагащи кампанията на Доналд Тръмп.