- 600 компании участват в изложението,

40 иновации спорят за златни медали

- Наша фирма изобрети първата инсталация

за изработка на панели на място

- Геймърският елит се събира на състезание

с най-новите видеоигри

Машини гиганти за строителството, български мотокар рекордьор, хуманоиден робот и супермощен състезателен автомобил от “Формула 1” са сред атракциите на 73-ия международен технически панаир, който се открива днес в Пловдив.

Най-престижното изложение за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа ще продължи до 30 септември. В него се представят над 600 фирми от 40 държави. Те показват близо 40 новости, 5 от тях са световни. Повечето се състезават в конкурса за златните медали на форума.

Силно представяне на “Есен 2017” имат Австрия, Германия, Италия, Румъния, Турция, Чехия. Сред страните с най-голямо участие се нарежда и Русия. Върхови технологии на нейни водещи университети и изследователски организации ще бъдат демонстрирани в интерактивна “банка за иновации”.

“Чуждите

компании са

с 15% повече

в сравнение с м.г., 20 процента е и ръстът на ангажираните площи. Родният бизнес разширява присъствието си, като демонстрира много нови изделия”, коментираха от “Международен панаир Пловдив” АД.

Експозициите са в 6 палати и откритите площи край тях. Специализираната изложба “Стройтех” отбелязва най-голям скок от създаването си. Подемът се дължи на бързото съживяване на отрасъла.

За първи път на нея има толкова мащабно представяне на тежка механизация. Тя е разположена на повече от 7000 кв. м. Български фирми демонстрират багери, товарачи, земекопни машини, самосвали, бетон възли, съоръжения за събаряне на сгради на известни световни марки. Посетителите могат да видят и миниварианти на едрогабаритните машини.

Един от най-големите изложители в “Стройтех” - “Зет и Ем Прайвит Ко.”, акцентира върху новите предложения на японския производител Hitachi от шеста серия, която е на пазара от началото на т.г. В средния клас строителна и кариерна техника се показват верижни багери и колесен товарач с впечатляващи размери и работна маса. Сред топекспонатите на фирмата е и хидравличен чук с тегло 1800 кг.

“Тайтън машинъри България” презентира 25-тонен верижен багер с електронно управление, колесни багери и товарачи и компактни версии на тежка техника.

Очаква се интерес да предизвика новият хибриден багер на Caterpillar, който е с намален разход на гориво от 25 до 33 % в сравнение с аналози от същия клас. “Стройтех” демонстрира и машини с добавени към тях различни устройства за строителни дейности, почистване на сняг и озеленяване.

“Търсенето на средно- и едрогабаритна техника ще нарасне значително през следващите години заради реализирането на все повече инфраструктурни проекти у нас и идеята за миниплан “Маршал” за Западните Балкани - изграждане на мрежа от магистрали в региона за активизиране на икономиката", смятат експерти от бранша.

На “Стройтех” българската компания “Мейк България” прави дебют на

две свои

изобретения,

които са

световна новост

и ще се състезават за златните медали на 73-ия технически панаир. Това са мобилна машина за изработка на екстериорни и интериорни 3D панели на място в обекта и технология за поставянето им.

Иновациите дават възможност за използване на полиуретана в градски условия. Досега скъпият изолационен материал се прилагаше само в индустриална среда, тъй като се слага чрез впръскване, а попадайки върху странични предмети не може да се отстрани. С иновацията на “Мейк България” полиуретанът се залепва директно на сградата, без да се налага нейното пробиване. Поставянето на изолацията е по-бързо и ефективно от познатите методи, а сезонният характер на този бизнес е преодолян.

“Технологията е изключително чиста и икономична. Произведените панели са във всякакви форми и три пъти по-леки от другите материали за изолация”, обясняват от компанията.

Новост на “Стройтех” е

секцията

“Галерия

Имоти”,

която презентира жилищни, търговски, индустриални, туристически и инвестиционни проекти.

Лидерът сред 10-те специализирани изложби на Есенния панаир в Пловдив е “Машиностроене”, която е с най-много участници. Хит сред експонатите в нея е най-големият български мотокар с товароподемност до 33 тона. Произведен е само преди 2 месеца от фирма 17 N Ltd.

“Може да се използва на пристанища, кариери, както и в металургията, тъй като има приспособление за преместване на детайли с температура до 1100 градуса. Показваме машината за първи път на панаира”, обясняват авторите му Милко и Тодор Таневи.

Мотокарът рекордьор ще се конкурира за златните отличия на изложението. Претендент за медал е и китайският хуманоиден робот Sanbot, предназначен за търговски центрове, ресторанти, хотели, болници, домове за възрастни и училища.

“Това е

женски робот,

който би могъл

да работи като

продавач,

сервитьор,

личен асистент,

охранител или интелигентен домашен мениджър. Есенният панаир е премиерата му на нашия пазар”, уточнява управителят на фирмата изложител “Статсофт България” Йордан Шахънов. По думите му в Sanbot са вградени няколко компютъра, микрофони и камери. Роботът пее, танцува и свири. Говори на английски, китайски и други езици. На гърдите му е вграден таблет, на който се прожектират филми.

“Разполага и с програма за разпознаване. Заставате пред него с вдигнати ръце, той ви идентифицира и започва да ви следва”, обяснява Шахънов. Фирмата му е подарила Sanbot на българско училище, идеята е децата да имат готова платформа, върху която да експериментират.

Голям интерес на изложението в Пловдив се очаква да предизвика международният мегатурнир Lets Play, който ще събере геймърския елит на Балканите. Организатор е GplayTV.

Надпреварата ще се излъчва на живо от модерно телевизионно студио. Посетителите ще имат възможност да изпробват богат асортимент от видеоигри, да се състезават помежду си или срещу своите любимци професионалисти.

“Гейминг индустрията вече формира пазар с обем над 90 млрд. долара в световен мащаб и още $ 252 млн. в бизнеса с електронни спортове. Тяхната аудитория надхвърли 225 000 000 души”, твърдят организаторите на турнира.

Статистиката показва, че гейминг състезанията

съперничат на

най-големите

музикални и

спортни прояви,

а в YouTube събират повече гледания от филми, новини и образователни програми, взети заедно. Турнирът ще демонстрира потенциала на виртуалната реалност за бизнес, забавления и обучение.

Любителите на возила също ще бъдат изненадани от експонатите в изложбата “Автосвят”, която показва разнообразие от леки коли, камиони, автобуси и специализирани превозни средства.

Сред атракциите на Техническия панаир е истински състезателен болид от Формула 1, който идва под тепетата след триумфа си по световните писти.

Машини с внушителни размери са подредени на панаира.
Машини с внушителни размери са подредени на панаира.
Хуманоидният робот е сред най-атрактивните експонати.
Хуманоидният робот е сред най-атрактивните експонати.