Над 30 полета на руската авиокомпания ВИМ-Авиа са отменени, като по летища в чужбина остават над 2000 души, предаде ТАСС.

Авиорегулаторът Росавиация съобщи късно снощи, че е започнал извънредна проверка на компанията. Тя е предизвикана от сведения, че големите забавяния на полети са свързани със задължения на авиопревозвача към организации, осигуряващи зареждане с гориво.

Според данни до днес сутринта са отменени над 20 редовни и 10 чартърни полета на ВИМ-Авиа от три града в Русия и шест други страни - България, Испания, Италия, Гърция, Турция, Кипър, посочва източник на ТАСС.

По думите му на летища извън Русия остават над 2000 души.

Около 360 китайски туристи са блокирани в белгийския град Лиеж заради отменен полет на ВИМ-Авиа до китайския град Ухан, който е административен център на провинция Хубей.

Авиокомпанията се е задължила до края на годината да превози над 200 000 души.

Ситуацията със забавянето на полети е под контрола на министерството на транспорта, съобщи транспортният министър Максим Соколов.

За компанията това вече е втора вълна на големи забавяния на авиовръзки. През май 2017 г. превозвачът масово задържа полети от множество летища, посочвайки като причина късно пристигане на самолетите. За да стабилизира ситуацията, тя съкрати чартърната си програма за летния период, отменяйки 13 направления. ВИМ-Авиа получи помощ и от други превозвачи.