12 млн. лв. трябва да плати Фондът за гарантиране на влоговете на особените представители на администраторите на Цветан Василев и още 111 души от КТБ по делата, които синдиците водят срещу тях.

За проблема съобщиха Борислав Стратев и Валери Димитров от фонда на заседание на правната комисия в парламента във вторник. “Изправени сме пред непредвиден казус. Нямаме полезен ход как да излезем от положението”, каза Стратев. Двамата представители на фонда настояха за спешни промени в закона.

В края на март синдиците на КТБ предявиха 162 иска за 2,6 млрд. към администраторите на банката. Те обаче не могат да бъдат намерени, за да се извърши размяната на книжа между страните, която е задължителна при гражданските дела. Например Цветан Василев се укрива в Белград от 2014 г. Затова съдът назначава особен представител. Сумите, които се плащат на него, не се възстановяват от администратора на банката, защото го няма. “Да не се назначават особени представители на хора, които умишлено саботират процеса”, предложи Валери Димитров.

Депутатите от правната комисия не скриха, че за пръв път научават за проблема. След 9 октомври те отново ще поканят хората от фонда, които дотогава трябва да са готови с конкретни предложения за промяна в закона.