Единственият му доставчик за всички предприятия от отбранителната индустрия от 10-ина години е “Емко

Между 10 и 15 млн. лева ще спестят “Вазовските машиностроителни заводи” (ВМЗ) от директната доставка на барут от производителя - сръбската държавна фирма “Милан Благоевич”, каза за “24 часа” министърът на икономиката Емил Караниколов.

27 дни след като премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се махнат посредниците, които стоят на входа и изхода на предприятията от военно-промишления комплекс, ВМЗ вече купуват барута направо от производителя в Сърбия, а не от фирма “Емко”. Частната компания на Емилиян Гебрев от десетина години внася барута за предприятията от военно-промишления комплекс в България, каза министърът.

Във вторник, 26 септември, от държавната оръжейна компания съобщиха, че са подписали меморандум за дългосрочно сътрудничество и договори със сръбския производител на барути “Милан Благоевич”. Те удовлетворявали и двете страни и станали факт след проведените на 20 септември преговори в град Лучани, Сърбия. Контрактите позволявали постигане на по-високо ниво на печалби, а за най-големия български производител на специални изделия - получаване на по-ниска цена.

Спирането на

монопола при

вноса на барута

на частната

“Емко”

става след совалки на министъра на икономиката Емил Караниколов до Сърбия.

“Два пъти ходих в Сърбия, първия път в началото на месеца, втория - на 12 септември. Преговаряхме с министъра на отбраната Александър Вулин и с ръководството на държавната фирма. Сърбите също искат да работят държава с държава”, обясни Караниколов.

На държавно ниво са договорени и съвместни дейности. Сърбите изпробват барутите и горивата със специална механизация, която се изработва от ВМЗ - Сопот. Досега им е доставяна от “Емко”. Двамата министри и двете предприятия са договорили и

директни

доставки от ВМЗ

към “Милан

Благоевич” на

въпросната

техника

На 30 август на заседание на правителството премиерът Бойко Борисов заяви: “На входа и на изхода на държавните предприятия стоят частните посредници, които са с по няколко работници. Предприятията работят, а приходите не отиват в тях, след това и в бюджета като дивиденти и самите предприятия да се рефинансират, да се модернизират, иновации да се прилагат, а се акумулират огромни печалби, без да се влага труд, само с посредничество. Всички работят много, а в същото време предприятията буквално се източват”, каза премиерът, без да влиза в детайли. Сръбският завод “Милан Благоевич” става директен партньор на българската държавна оръжейница.

Сръбският завод “Милан Благоевич” става директен партньор на българската държавна оръжейница.

За “24 часа” Караниколов заяви, че за миналата година

оборотът на

отбранителната

индустрия е 1,016

млрд. евро, от

които на

държавните

дружества се

падат около

330 млн. евро,

или към 1/3. Министърът не иска обръщане на тренда в полза на държавните и в ущърб на частните компании, а парите да влизат коректно в дружествата производители.

Сега ВМЗ - Сопот, имат много поръчки. За да се изпълнят те, от предприятието са искали оферти от “Емко” за допълнителни доставки, но отговор не е получен.

“С увеличение на производствената програма през последните години потребността от взривни вещества и барути се увеличи многократно. Към различни производители и доставчици са отправени заявки с молба за предоставяне на търговски оферти за закупуването им, в това число и към фирма “Емко”. За съжаление, ВМЗ не получиха оферти за тези заряди от “Емко”, което води до забавяне на монтажа и изработването на готовите изделия. За компенсиране на забавянето в къси срокове ВМЗ успяха да осъществят двустранни контакти с редица производители в рамките на Европейския съюз и трети страни. Разгледани са предложенията на производителите, но новите оферти са с по-високи цени, което ще се отрази на себестойността на крайните изделия. Като производител, който да достави цялата номенклатура от необходимите заряди и вещества в приемливи срокове и условия за доставка се открои сръбското предприятие “Милан Благоевич”, пише в документ, изпратен до министерството, с който “24 часа” разполага.

“Емко”

създаваше

проблеми с

доставките още

преди да се

стигне до

отнемането на

лиценза му

за внос и износ заради неправилно съхраняване на боеприпаси, каза Караниколов. И това е било другата причина да се търси директен контакт със сръбския производител на барути. 

Синдикатите  във ВМЗ - Сопот,  одобряват  проверката в  предприятието  за 10 г. назад.
Синдикатите във ВМЗ - Сопот, одобряват проверката в предприятието за 10 г. назад.
Според директора на ВМЗ - Сопот, Иван Гецов подписването на меморандума със сръбското предприятие е станало възможно заради съдействието на правителството. Той акцентира на подкрепата от Министерството на икономиката и министър Караниколов.

“Той лично посети Сърбия, там се срещна с министри от кабинета на премиера Ана Бърнабич, включително и с министъра на отбраната Александър Вулин.

Пред тях и ръководството на фирма “Милан Благоевич” нашият принципал защити позицията си, че

премахването на

посредниците би

подобрило

параметрите на

договорите

както за България, така и за Сърбия. Като резултат от срещите и разговорите на Караниколов бяха създадени предпоставки за директен контакт между ВМЗ и сръбското предприятие. Договорен бе начинът на сътрудничество, много бързо бяха подготвени меморандумът и договорите. Ръководството на ВМЗ посети сръбския производител, с когото договорихме конкретните параметри и спектъра от дейности за дългосрочно сътрудничество: съвместни разработки, техническа взаимопомощ, излизане на трети пазари и др.”, обясниха от ВМЗ.

Синдикатите във

ВМЗ, които

протестираха

преди седмица,

се надяват случващото се да е за добро. Димитър Атанасов, лидер на “Подкрепа”, заяви, че позицията им не е срещу никоя друга фирма, нито срещу “Емко”, нито срещу “Дунарит”. “Така реши държавата, да премахне посредниците. Смятаме, че е за добро”, каза синдикалистът. Атанасов одобрява и проверката на ВМЗ за 10 години назад, както се закани министърът на икономиката. Пред “24 часа” Караниколов заяви, че вече е изпратил хора, които да проверят какво е ставало в държавната оръжейница 10 г. назад. Но за резултатите от нея още било рано.

Според Димитър Атанасов инспекцията ще е дисциплинираща. “Знаете, при нас имаше взривове, хора умряха. Така че нека проверяват”, заяви той.  

На 6 октомври може

да върнат лиценза

на фирма “Емко”

ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ
Лицензът на “Емко” за внос и износ може да бъде върнат на 6 октомври, ако докладът на служба КОС и противопожарна служба констатират, че са отстранени нередностите при съхраняване на боеприпасите. Документът ще бъде предаден в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност към правителството на 4 октомври.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че проверките са приключили, в момента се обобщават резултатите.

Заседанието на междуведомствения съвет обаче ще бъде на 6 октомври, тъй като двамата съпредседатели - министрите на икономиката и на отбраната Емил Караниколов и Красимир Каракачанов, в предишните дни са в чужбина. Така че на 6 октомври, на извънредно заседание, ще се решава за лиценза на частния оръжейник.

На последното заседание на правителството премиерът Борисов поръча проверките в “Емко” да приключат максимално бързо. Той даде срок между 5 и 7 октомври тази тема да приключи, “тоест да са изпълнени всички указания на служба КОС”, заяви той.