България се придвижва с едно място напред – от 50-то на 49-то, в новата класация на Световния икономически форум (СИФ за глобалната конкурентоспособност, съобщи Центърът на икономическо развитие.

Българската организация е партньор на СИФ в представянето на доклада The Global Competitiveness Report 2017-20181 който обхваща 137 държави. През 2011 г. страната ни е била доста по-назад – на 74-то място, посочват от ЦИР.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните – институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, обучение и квалификация на персонала, стокови пазари, финансови пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновации.

Факторът, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е макроикономическата стабилност. Той има и най-голяма тежест при формирането на индекса за конкурентоспособност. Тук България е поставена на 25-о място, докато миналата година бе 42-ра. място.

Тези резултати са свързани с благоприятни постижения по отношение на държавния дълг като процент от БВП; ниво на националните спестявания като процент от БВП – 24.5 на сто, нисък бюджетен дефицит /процент от БВП – 1.6 процента/; ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг.

Другият фактор, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е технологичната готовност.