Не е редно УС на АБТТА да излиза с еднозначно мнение при положение, че самите членове не са постигнали съгласие. Това каза за „Фокус“ Лъчезар Тодоров, управител на „Тера Тур Сервиз“ и член на АБТТА във връзка със становище на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), че снемат доверието си от министър Николина Ангелкова.

„Трябва да направим уточнение, че това е позиция на Управителния съвет, а не на Асоциацията. Доколко Управителният съвет има право да излезе с такава позиция е въпрос на тълкования на устава на АБТТА. В него много ясно е записано, че Управителният съвет се занимава предимно с организационни и административни въпроси, а тогава, когато става въпрос за важни насоки в работата, би трябвало да координират позицията си с членовете на АБТТА“, обясни Тодоров.

„Това, което мога да кажа фактологически, е, че получихме това решение на Управителния съвет с писмото преди около седмица като приключен факт, в уведомителен режим. Веднага изразих моята лична позиция и на фирмата, която представлявам, една от учредителите на АБТТА, че не сме съгласни с това становище“, коментира още той.

„Дали се уронва авторитетът на Асоциацията? Със сигурност да. Не е добре да има такова разминаване. Имаме нееднозначна оценка очевидно за работата на министър Николина Ангелкова. Не е редно една от най- големите асоциации в туристическия бранш, и без това има твърде много асоциации в бранша, да излиза с едно еднозначно мнение при положение, че самите членове не са съгласни помежду си“, коментира Лъчезар Тодоров.

По думите му това, което е важно да се каже, е, че твърде дълго време този сектор е бил прекалено разединен и е лошо да продължава да бъде такъв. „За мен по-важно в този момент е да използвам всичко добро, което направи Министерство на туризма през последните години, да се обединим около него и да се опитаме да го правим още по-добре. Това би трябвало да бъде позицията“, заяви той.