Ижорските заводи, влизащи в групата ОМЗ,  изпратиха и втория корпус на реактора за АЕЦ „Белене“, съобщават от руската компания.  

В съответствие с договора, сключен през 2008 г., Ижорските заводи са изработили два комплекта реакторно оборудване за българската АЕЦ. Това са  два корпуса за атомни реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за активно охлаждане на активната зона на реактора, хидроакумулатори на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора, възли на главния циркулационен тръбопровод и друго оборудване за първи контур.
От момента на приключване на изработването, оборудването се е намирало на отговорно съхранение в предприятието. В края на 2016 г. българската страна е провела инспекция на оборудването.

Изпращането на оборудването от цеховете на Ижорския завод към морското пристанище на Санкт Петербург за по-нататъшно транспортиране в България е започнало през януари 2017 г. Първият корпус на реактора за АЕЦ „Белене“ бе изпратен през февруари 2017 г.