На 2 ноември изтича срокът за закупуване на конкурсната документация за продажбата на 67,64% от Общинска банка, съобщиха от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

За предстоящия конкурс от СОАПИ вече са изпратили уведомителни писма до банки и фондове, които работят в България. Във вторник е била публикувана и обява във “Файненшъл таймс”.

За продажбата на 3 880 388 броя безналични акции, които сега са собственост на Столична община, вече са отправени няколко запитвания, обясниха пред “24 часа” от СОАПИ.

Според решението на Столичния общински съвет от лятото за продажбата на мажоритарния дял от банката ще се искат поне 45,65 милиона лева.

В конкурса могат да участват стратегически и финансови инвеститори, чийто краен собственик не може да е регистриран в офшорна зона, както и да има просрочени публични вземания към държавата и общината.

Стратегическите инвеститори трябва да бъдат български банки или такива от Европейското икономическо пространство с унифициран по скалата на “Стандарт енд Пуърс” рейтинг мининум ВВ-.

Сред изискванията е и минимален капитал от 20 млн. евро. Финансовите инвеститори трябва да докажат и опит в управлението на фондове, финансови активи и акционерни участия.

При поява на кандидати сделката за продажбата на част от Общинска банка вероятно ще бъде финализирана в началото на 2018 г.