Заплатите на заместник-министрите и началниците на кабинети на министрите ще бъдат увеличени, след като правителството прие нов начин за определянето им.

Досега заплатите на хората от политическите кабинети се определяха с минимално и максимално ниво по Наредбата за определяне на заплатите в държавната администрация. Те вече ще са процент от заплатата на министър и реално ще зависят от промените в средната заплата в страната. Възнагражденията на депутатите, министрите, премиера и президента се променят всяко тримесечие в зависимост от това дали нараства, или намалява средната работна заплата в страната.

Тази на зам.-министрите ще се увеличи най-много. Досега при тях таванът бе 2700 лв. С промените, които предвиждат да получават 85% от заплатата на министър, заместниците вече ще вземат 3427,71 лв. Заплатата на министрите в момента е 4032,60 лв.

3427,71 лв. ще е новата заплата и на началниците на кабинети на вицепремиерите. И те досега бяха ограничени на 2700 лв.

90 на сто от основната месечна заплата на министър пък ще взема Румяна Бъчварова като началник на кабинета на премиера Бойко Борисов. Това прави 3629 лв., ограничението досега бе до 3100 лв.

Заплатата на шефовете на кабинети на министрите пък става 80% от тази на началниците им, или 3226,08 лв. при таван досега 2600 лв.

Промяната се прави, за да получават политическите лица повече от шефовете на дирекции. В момента някои от директорите вземат много по-големи заплати от началниците си, обясниха от Министерския съвет.