Американските инвестиции в България са спаднали през последната година заради недостиг на работна ръка. Това заяви извънредният и пълномощен посланик на САЩ Ерик Рубин в Бургаския свободен университет.

Американските фирми инвестирали у нас главно в хай тек технологиите, земеделието и индустрията. Ерик Рубин уточни, че липсата на кадри се отразявала въобще като цяло на инвестициите в България, а не само на US компаниите.

Другата причина за спада на инвестициите била съдебната система, която се нуждаела от реформа.

Ерик Рубин изнесе пред студентите лекция на тема "Демократичните ценности и взаимоотношенията между САЩ и България". В БСУ той бе удостоен с почетния знак на университета послучай 25 години от основаването му.

"Има причини за оптимизъм в България и те са навсякъде", заяви междувременно дипломатът. И добави, че България я чакали по-добри дни въпреки липсата на отптимизъм у много граждани.

След БСУ той посети Центъра за деца с увреждания в Морската градина, който бе изграден от Департамента на ВМС на САЩ. Визитата на Негово Превъзходителство завърши с посещение на фрегатата "Верни" от състава на дивизион патрулни кораби към българските ВМС."