Лекарите и служителите, участващи в схема за издаване и получаване на фалшиви болнични, да бъдат наказвани по-строго, вместо да се намалява стойността на изплащания болничен. Това предлагат двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, които тази сутрин се срещнаха с представители бизнеса.

Синдикалистите заявиха, че ако в бюджета на ДОО за 2018 г. бъде заложено стойността на болничния за първите три дни да е до 50%, те няма да го подкрепят.

„Ако някой иска да облекчава работодателите, което трудно разбирам, тогава е нормално държавното обществено осигуряване да доплати до същия размер, който досега се е получавал“, коментира председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според него има различни варианти, които ще бъдат обсъдени.

С проекта на бюджет на ДОО се предлага работодателите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. От четвъртия ден НОИ ще продължи да плаща по 80%, както е и сега. Според Димитров и Манолов с предложението няма да се решат проблемите с фалшивите болнични, а само ще се орежат права.

"Всички знаем, че има тарифи колко струва един болничен, не може да няма начин да се хване поне един лекар и за назидание да понесе отговорността", коментира Пламен Димитров.

Лидерите на синдикалните организации са на мнение, че проблем с фалшивите болнични наистина има, но е необходим по-сериозен контрол. Друг проблем, който също трябва да бъде решен е и този с фалшивите инвалидни пенсии, отбеляза още Димитров.