Руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че строителството на газопровода „Турски поток“ навлиза в последния си стадий. Русия и Турция готвят протокол за прокарването на нов сухопътен участък от обекта, пише Российская газета, цитиран от Фокус.

Строителството на „Турски поток“ започна през май 2017 г. Докато на морското дъно бяха полагани тръби със скорост от 50-70 км. на месец, на сушата в Русия бяха прокарвани микротунели. В момента е дошъл ред за строителство на територията на Турция. „Турски поток“ започва от компресорната станция „Руская“, недалеч от Анапа, преминава 90 км. през Черно море до град Къйъкей, разположен западно от Босфора, а след това ще премине през Турция до границата ѝ с Гърция.

Работата се води едновременно по две разклонения, всяко от което ще може да пренася по 15,75 млрд. кубични метра газ. По едното ще бъде доставяна суровина до турските потребители, а по втората транзитно към Европа. Според председателя на „Газпром“ Алексей Милер „проектът се реализира строго по план“ и към края на 2019 г. „потребителите ще получат нов надежден маршрут за внос на руски газ.