Гръцките банки са обезпокоени от стрес тестовете, на които финансовите институции се очаква да бъдат подложени в началото на 2018 г., за да бъде проверено състоянието на сектора преди края на спасителната програма на страната, която изтича през август догодина, съобщава в. "Та неа".

Стрес тестовете бяха поискани от европейските надзорни власти, за да се установи дали гръцките банки се нуждаят от нова рекапитализация. Предвижда се те да изпреварят планираните за октомври догодина стрес тестове за останалите европейски банки.

Банкови източници в Атина преценяват, че ако резултатите от тези стрес тестовете са незадоволителни, тогава е възможно да бъде извършена нова рекапиталация и това да стане преди края на гръцката помощна програма, предава БТА.

Международният валутен фонд (МВФ) държи наличните десет милиарда евро, които са на разположение на текущата гръцка програма, да бъдат предоставени на банките, за да могат те да решат проблема с необслужваните им заеми.

Следващите месеци, докато започнат стрес тестовете, ще бъдат време, изпълнено с несигурност за банките. От средата на юли, когато започна спорът между МВФ и ЕЦБ за състоянието на гръцките банки, техните акции отбелязаха спад от над 30 на сто.

"Ахилесовата пета" по отношение платежопособността на четирите системни банки на Гърция е големият обем от необслужвани техни заеми.

В края на първото шестмесечие на 2017 г. необслужваните заеми са възлизали на 72,8 млрд. евро, тоест те не са били намалени до 72,45 млрд. евро, каквато цел бе поставена от надзорните власти и по-специално от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

От началото на кризата през 2010 г. гръцките банки бяха на три пъти рекапитализирани, пише още изданието.