Министерството на регионалното развитие е поискало от Комисията за защита на конкуренцията предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на толсистемата, съобщи регионалният министър Николай Нанков. 

В момента е спазен регламентирания в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да стартира реалното внедряване на толсистемата по републиканската пътна мрежа.

Той заяви, че обхватът на пътищата, заложени в обхвата на процедурата ще бъде редуциран под 80%.

Освен обхвата на договора с ипзълнителя има още действия, които трябва да бъдат извършени от експерти. Сред тях е изготвянето на промени в над 100 нормативни акта. 

Правните изследвания за това ще бъдат връчени на адвокатство дружество. Преди дни от Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха обществена поръчка за правен анализ за алтернативните възможности за реализацията на толсистемата.

Стойността е 70 000 лв. без ДДС, а поканата за участие е изпратена до три адвокатстки дружества - “Токушев и съдружници”, “Бузева и партньори” и “Табаков, Табакова и съдружници”. Победителят ще е този с най-изгодна оферта.
Изпълнителят трябва да анализира информация за решения, обявления, документация, актове на компетентни органи относно обжалване и спиране на процедурата и други.

Освен това трябва да бъдат анализирани и докладите на Световната банка за техническата помощ по проекта.
В момента изборът на австрийската КАПШ за изпълнител на толсистемата се обжалва от двама отстранени кандидати. Очаква се скоро КЗК да се произнесе по жалбите.