Мост ще го свърже с Африка

Високотехнологичен град, в който повечето жители са роботи, ще строи Саудитска Арабия. Амбициозният план е на престолонаследника Мохамед бин Салман (32 г.), който иска да подготви страната си за времето, когато тя няма да може да разчита на добива на нефт като основен приход.

Градът ще се нарича NEOM и ще бъде построен в пустинята на брега на Червено море. Ще се разпростира на площ от 26 000 кв. км и инвестицията по изграждането ще е 500 милиарда долара. Основа на икономиката на NEOM ще станат цифровите технологии, възобновяемите източници на енергия, биотехнологиите и всякакви други иновации. За жители ще бъдат привличани само висококвалифицирани кадри, които да работят в областта си. Всички останали дейности в мегаграда ще се изпълняват от роботи. Затова и те ще се повече от хората.

NEOM ще е свободна икономическа зона без данъци и със свои закони. Гигантският град ще бъде свързан с Египет в Африка чрез мост над Червено море. Реализацията на проекта се възлага на бившия шеф на "Сименс" и Alcoa, германеца Клаус Клайнфелд. Парите за изграждането на гигантския град ще дойдат от суверенния фонд на Саудитска Арабия и от чужди частни и държавни инвестиции. Москва вече обяви участие чрез Руския фонд за чуждестранни инвестиции.

Изграждането на NEOM е част от Saudi Vision 2030, като амбицията е още през 2020-а страната да стане по-независима от нефта. Наскоро Рияд обяви, че ще създаде супер курорт от 50 диви острова в Червено море. Милиардерът Ричард Брансът е един от инвеститорите в този проект.
Снимки Ройтерс

Саудитска Арабия гледа далеч в бъдещето
Саудитска Арабия гледа далеч в бъдещето