Цените на имотите все по-зависими от средата около тях

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Цените на имотите все по-зависими от средата около тях

След десетилетия строене, дострояване и пристрояване, днешният „Младост“ няма нищо общо с това, за което е замислен.

Докато този брой на списание .bg се подготвяше за печат, столичната община съобщи, че американски инвеститор е на път да сключи споразумение за публично-частно партньорство с общината и да построи станция по първата линия на метрото.

Става въпрос за станция между „Сливница“ и „Обеля“ по протежението на булевард „Панчо Владигеров“.

В момента на мястото, което е границата между комплексите „Люлин“ и „Обеля“, има свободни терени, изпъстрени тук-там с малки стопански постройки.

Въпросът за какво му е на някого метростанция в нищото, за която е готов дори да плати, има много прост отговор – очевидно терените вече са купени и американският фонд има намерение да изгради тук жилищен комплекс. Ако разполага с метростанция, това ще увеличи неимоверно стойността на жилищата.

Председателят на Столичният общински съвет Елен Герджиков, който съобщи тази новина, каза, че още когато метрополитенът в тази част на София се е изграждал, е имало идея по средата на дългото разстояние между „Сливница“ и „Обеля“ да има още една метростанция. Но е изоставена, защото районът е слабо населен.

Подробност е как и колко ще струва на инвеститора съвместното начинание. Герджиков казва, че е постигнато споразумение инвеститорът да се включи в изграждането на станцията със строителство на стойност 25 млн. лв., което е около 51% от цената й. Остатъкът от парите и труда ще даде „Метрополитен София“, като в крайна сметка станцията ще е собственост на общинското дружество, както е цялата инфраструктура на подземната железница.

Любопитното е, че близо до това място минава железопътната линия за Кулата, както и за Белград. В добавка, на броени метри от мястото е подземното депо на софийското метро. Или излиза, че с малко повече усилия тук може да се оформи нещо като транспортен хъб.

В столицата има още един случай, в който чужд инвеститор е изразил желание да помогне финансово за докарването на метрото до своя комплекс. Гръцките „Фурлис“ и „Данаос Груп“ са водили принципни разговори с общината за удължаване на линията на метрото и след „Бизнес парк София“, така че да достигне до „Икеа“ и „София Ринг мол“. Цялото пространство зад двата магазина е собственост на техните инвеститори и още когато те се строяха, фирмите признаха, че имат намерение да изградят жилищно-офисен комплекс там. Но една от причините да не го правят е, че терените, въпреки че се намират на Околовръстното, всъщност не разполагат с обществен транспорт.
Колко е важно един многофункционален жилищен комплекс от съвременен тип да има удобни връзки с останалите части на големия град, по възможност с обществен транспорт, можем да разберем, ако си припомним историята на жилищните комплекси от социализма „Младост“ и „Люлин“.

„Младост“, който е замислен още в началото на 60-те години, не е трябвало да изглежда както е сега. Неговите проектанти години по-късно разказват, че онова, което са рисували по чертожните дъски – всъщност само сегашния „Младост 1“, е било комплекс, който е пълен със социална инфраструктура. Училища, улици, зелени градинки, магазини, детски градини, общински сгради, стадион и спортни площадки – всичко е било предвидено.

Когато започва строителството обаче и се вижда, че парите не стигат, всякакви идеи за паркове и зелени площи, набързо се изоставят. Не са построени дори магазините, а общественият транспорт поне в началото е в окаяно състояние. За проблемите, появили се след реституцията на земи и за всепобеждаващото уплътняване на строителството в „Младост“, да не говорим.

Днес общественият транспорт е от особена важност за всяка градска територия. Защото броят на леките коли почти настига броя на жителите, а улиците не могат да се разширяват до безкрайност. Дори да могат, те никога няма да поемат целия този товар и нашите градове ще заприличат на американските. В които на повечето жители им се налага да пътуват по един час за да отидат на работа и по още един час, за да се приберат и то в най-добрия случай.

Колкото до цените на имотите, ако разгледаме таблицата с актуалните стойности на жилищата в столицата по квартали, ще видим, че те всъщност много точно отразяват състоянието на средата на обитаване в съответния квартал.

Например, „Лозенец“, който десетилетия наред бе перлата в короната на софийските квартали и желано място за живеене от поколения софиянци, днес не е чак толкова труднодостъпен в ценово отношение. В някои части от квартала цените не надхвърлят средните за София, разбира се, не навсякъде. И, колкото някому да се струва удивително, не нарастват със същите темпове, с които кварталът се застроява.
Обратното важи за района около „Докторската градина“, който сякаш е осъден да остане със сегашната плътност на застрояване още дълги години, просто защото няма къде повече да се строи. Брокери признават, че каквото и да се появи за продажба в този район, дори апартаменти в немалкото стари кооперации в несъвсем добро състояние, веднага влиза в категорията „луксозен имот“. И може лесно да се продаде дори при цени от над 1500 и дори 2000 евро на квадратен метър. При малкото на брой съвременни постройки в района, цените дори достигат до 2500 евро.

Всъщност цените на жилищата днес съвсем точно могат да отразят едно нещо, което само на пръв поглед не може да се калкулира - средата на обитаване. Само допреди 10 години имотната треска така тресеше купувачите на жилища, че те сякаш бързаха да купуват от страх да не би утре да не могат да си го позволят.

Едва ли снабдилите се с жилище в места като „Манастирски ливади“ днес са щастливи от покупката си. Кварталът, който наистина само допреди 15 години представляваше ливади, бе така стихийно презастроен, че човек, който не живее в квартала, едва ли ще може да се оправи там и да намери адрес дори на дневна светлина. Там има всякакъв тип „улици“, дори такива, които правят чупка от 90 градуса и други, които заобикалят нечий имот. Главният архитект на София Здравко Здравков казва, че общината трябва да хвърли купища пари за отчуждаване на терени, за да може поне донякъде да оправи този хаос.

Колко още сгради може да поеме дадена територия, е друг любопитен въпрос. Със сигурност няма да ви е приятно, ако сте сред първите, които са открили незастроена територия и са си купили жилище в нова сграда там, да научавате всеки месец, че празните парцели наоколо са вече купени и скоро около вас ще почне да се строи. В закона има правила за отстоянията между сградите, но дори да се спазваха, няма как да попречите на някого да ви закрие гледката. А апартамента си вече сте го купили на една определена цена.

Да не говорим за неприятната ситуация, в която изпадате, ако примерно в продължение на десет години около вас непрекъснато се строи. Но пък кой може да каже кой има повече права - автохтонното население или онези, които чак сега са открили, че не е зле да имат имот на това място?

Именно тези проблеми се решават чрез изграждането на жилищни комплекси. И тъй като на държавата отдавна вече не й е работа да го прави, на помощ идва частният инвеститор.

Многофункционалните жилищни комплекси, които тепърва ще се появяват в големите градове избягват много от изброените по-горе недостатъци на средата. Първо едно такова начинание може да си позволи само сериозен предприемач. Такъв, който ще е осигурил цялото финансиране и няма в хода на сторителството да се отказва от едно или друго, за да може да довърши проекта.

За да привлече купувачи на жилищата и на офисите, той ще трябва да впише целия комплекс в околното пространство и то по подходяща начин. И не на последно място – ще изгради този комплекс само там, където държавата, общината и комуналните дружества са показали, че може да се разчита на тях, за да докарат всичко необходимо до мястото.

А ако офисите се населят със сериозни фирми и служителите им могат да си позволят да купят жилища там – какво по-хубаво от това?

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

От шведска Нова тв стана чешка - Келнер я купи на 100% - 95% от MTG и 5% от Щосел

MTG нарече Дидие Щосел “чудесен ръководител”, той изпрати мейл до екипа на медията, че работният процес продължава независимо от сделката Появиха се първи прогнози за промени през май-юни, както и очакване, че Комисията за защита на конкуренцията може и да забави финала заради предстояща покупка на “Теленор” от чешкия милиардер Нова тв става

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

ЧЕЗ продадоха активите си в България на "Инерком груп"

"Инерком груп" купиха българските активи на ЧЕЗ. Това потвърди за "24 часа" говорителката на ЧЕЗ в Прага Алис Хоракова.  Окончателното решение беше взето от борда на днешното им заседание преди минути. Пазарджишката компания "Инерком груп" със собственик Гинка Върбанова беше спряган за фаворит по сделката.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

ЧЕЗ продаде бизнеса си у нас за над 300 млн. (Обзор)

Купувач е Гинка Върбакова, която има соларни паркове “Инерком България” купи бизнеса на ЧЕЗ в България, съобщи за “24 часа” говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова. Окончателното решение е взето на заседание на наздорния съвет в четвъртък. “Инерком България”, със собственик Гинка Върбакова,

Най-коментирани

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

9 месеца чака бизнесът, за да получи ток, по закон са 55 дни

269 дни - т.е. близо 9 месеца, е средната продължителност на чакането на българска фирма да получи възможност за присъединяване към електроразпределителната мрежа. Това показват данни от анкета, която е направило наскоро икономическото министерство. Тя бе представена на съвместно заседание на парламентарната икономическа комисия с подкомисията за

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Наши учени създадоха нов хляб - ядеш и не пълнееш

Хляб, богат на протеини, белтъци, аминокиселини и с ниско съдържание на натриев хлорид е създаден в Института по криобиология. Той намалява холестерола 5 пъти и помага за редуциране на теглото. Препоръчва се за диабетици и сърдечно болни. Подобен продукт се прави за първи път в Европа. Изделието е сред иновациите на мегафорума за агробизнес,

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Фандъкова: Високите сгради в София ще са разрешени на някои места, няма да никнат като гъби

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект в Закона за устройството и застрояването на Столична община, и се надяваме да бъдат одобрени от Народното събрание, означават защита на зелени площи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след като валидира пощенска марка на тема "София - Европейска столица на спорта",

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Борисов освободи зам.-министър на спорта, Караниколов я назначи за шеф на агенция

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия   В един ден премиерът Бойко Борисов освободи зам.-министъра на спорта Габриела Козарева, а министърът на икономиката Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Брокери: Небостъргачите свалят цените на имотите

Изграждането на твърде високи сгради на неподходящи места в големите градове сваля цените на имотите около тях. Това заявиха брокерите на недвижими имоти от няколко агенции по време на дискусия за правилата на застрояването. Според шефката на “Софконсулт” Галина Максимова трябва да се въведе законов текст,

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Теменужка Петкова даде оставка, нов министър може да има в понеделник (Обзор)

Това е достойната постъпка при съмнение за въздействие, обясни енергийният министър и потвърди, че познава от 20 години Гинка Върбакова от Пазарджик, която е новият собственик на най-голямото енергоразпределително дружество у нас с 3 милиона клиенти и оборот от 1,8 милиарда лева   Теменужка Петкова отиде изненадващо в парламента в петък,

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българска фирма за доставка на храна продадена за 10,5 млн.

Българският доставчик на храна BGmenu е продаден на една от големите компании в Европа, извършваща същата услуга - Takeaway.com. Сделката включва и румънския бизнес “Оливиера” и е на стойност 10,5 млн. евро. Освен това Takeaway.com ще инвестира значителна сума в българския пазар, за да развие бизнеса си у нас.

Забраните за строителство са талибанщина

Забраните за строителство са талибанщина

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков не се бои да нарече „талибански“ исканията за спиране на всякакво строителство в столичния „Младост“. „Една забрана не води до нищо хубаво. Води до повече глупости, защото се стига до всякакви чудатости“, казва той. Истината изисква да се отбележи, че и сега има закони,

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Инерком: Подписахме договор, придобиваме всички активи на ЧЕЗ в България

Предстои сделката да получи одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Инерком България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ, a. с. в България. Това съобщиха от "Инерком" официално в писмо до медиите. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и Инерком България беше подписан на 23.02.2018 г.

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Кои са най-добрите варианти за новото райониране на България

Какво налага да се направи ново райониране на страната и какви ще са ползите за населението. Тези въпроси ще бъдат поставени на дискусия, която "24 часа" организира в понеделник в София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще обясни как държавата ще постигне целта си да създаде силни и жизнени райони,

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

Наградиха 24 нови продукта от мегаизложението в Пловдив

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“, които се провеждат в Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф.

Теменужка Петкова подаде оставка

Теменужка Петкова подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова току-що обяви пред журналисти в парламента, че подава оставка. Причината - съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Очаквайте

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Сидеров: Министерският съвет трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ

Министерският съвет трябва да се занимае с тази тема, няма кой друг, а може би и прокуратурата трябва да се занимае със сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров пред журналисти в парламента в коментар на информация за продажбата на електроразпределителното дружество.

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Делян Добрев: Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КЕВР

Сделката за ЧЕЗ ще мине през щателна проверка от КЗК и КВЕР и други институции.Това отговори на притесненията на БСП председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Той самият по-рано тази сутрин изрази притеснения пред медиите, но, по думите му от трибуната на НС, темата не трябва да се драматизира, предава БТА.