През следващата 2018 г. предстоят процедури на обща стойност 207 млн. евро. Това обяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев в Боровец по време на информационно събитие, посветено на Оперативната програма "Иновации и конкурентноспособност". 15,3 млн. евро са предвидени за развитие на иновационни клъстери, 20,2 млн. евро за втората фаза на София Тех Парк. 86 млн. евро са отделени за подобряване на производствения капацитет за растеж на малките и средните предприятия и развитието на специлиазирани услуги за МСП и информационните и комуникационни технологии.

2019 - 2020 г. предстои процедура за сътрудничество за иновации между бизнеса и научните организации с бюджет 12,7 млн. евро, добави още Манолев.

Зам.-министър Манолев поясни, че процедурите няма да спрат през 2020 г., когато е краят на програмния период, а сумите ще се изплащат до 2023г. От началото на програмния период до сега усвоеният ресурс е 1,57 млрд. лв., което е 63% от общия бюджет. 600 компании вече са реализирали предприемаческата си перспектива.
До момента са сключени 1461 договора, голяма част от които все още се изпълняват. Акцент на програмата е Северозападния регион и кандидатстващите предприятия от него са с приоритет. 264 млн. лв. са усвоени в Северозапада до сега.

"Тези цифри показват, че и към днешна дата ОПИК е една от най-добре работещите оперативни програми в България и към този момент по нея няма опасност да бъдат загубени средства", подчерта Александър Манолев.

Разработват се механизми за по-лесно достигане на средствата и за улеснено кандидатстване, допълни Александър Манолев. Мерките са синхронизирани с работата на правителството за намаляване на административната тежест. Търси се обаче баланса, така че да не се допускат злоупотреби с програмата заради липса на документи. Такива до момента няма, уточни Манолев.

Две нови ваучерни схеми по Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" са на път да стартират, като би трябвало да приключат до края на годината, обяви Манолев. 

Първата схема е насочена към улеснение на достъпа до цифорвите ноухау технологии и дигитализация на електронната търговия. По нея ще могат да кандидатстват малки и средни предприятия, които искат да модернизират уебсайтовете си и други мерки за насърчаване на електронната търговия.
Лимитът на схемата е от 20 до 50 хил. лв., като първоначалният бюджет се равнява на 5 млн. лв.

Втората ваучерна схема дава възможност за покриването на разходи до 50 хил. лв. по подготовката за емитиране на ценни книжа и първичното им предлагане, за да могат компаниите да излязат на фондовата борса.

До края на седмицата е вероятно да се обяви и процедура за повишаване на ресурсната ефективност на малки и средни предприятия с общ бюджет 36 млн. евро. В момента пък се изчиства процедурата за насърчаване на предприемачеството и стартъпите.

Във форума участие взеха и главния директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Ивелина Пенева, нейният заместник Калин Маринов, експерти от ОПИК и др.