През ноември цената им скача двойно заради огнищата на птичи грип, скандала с фипронила и сериозен износ

Цената на яйцата достигна петгодишен рекорд в първите дни на ноември. На едро те се предлагат за 30 стотинки за брой, а в големите вериги супермаркети достигат между 40 и 50 стотинки, показа проверка на “24 часа”.

“През 2012 г. имаше подобни нива като тези заради проблем в производството, но бяха инвестирани много пари, докато не стигнахме до свръхпредлагане. Излязохме от кризата в рамките на 2 месеца”, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Огнищата на птичи грип от последните седмици, наличието на фипронил, завишеното търсене и по-големият износ са причини за поскъпването сега. Тези фактори водят до почти двойно увеличение през настоящия месец на годишна база.

Справка в бюлетините на комисията показва, че преди точно година яйцата са стрували около 17 стотинки за брой на едро. Според последните данни цената на продукта минава 30 ст./бр. в София, Стара Загора, Силистра, Монтана, Враца.

Иванов прогнозира, че до три-четири месеца ще има спад на цената. Било възможно пазарът да се наводни от немски яйца, които са по-евтини, но с по-ниско качество.

Потребителят трябва да внимава какво купува и колко плаща за това, съветва експертът.

Според данни на комисията в края на октомври цената на яйцата се вдига с 18,2%, или с 0,04 лв. до 26 стотинки за брой на едро само за седмица. За сравнение - по същото време но на миналата година на едро те са се търгували по 17 ст./бр.

“Хубавото при кокошките е, че възпроизводството е доста бързо. Яйцата са особен вид продукт и много бързо се поддават на рязко увеличаване на предлагането и рязко намаляване.”, коментира Иванов.

Според него сегашната цена не е неоправдано висока. Разходите на едно домакинство след поскъпването на яйцата ще се вдигнат с между 3 и 5 лв. за месец. Това обаче ще е положително за производителите, тъй като в голяма част от годината те продават почти под себестойност.

Проверка на “24 часа” по магазините за биопродукти установи, че яйцата там стигат до 1, 20 лв. за брой. По-евтините пък се предлагат за 5,99 лв. за 6 броя в кутия.

Според председателя на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков нормалната цена на яйцата в момента е до 30 стотинки за брой и всяка цена над тази е изкуствено завишена. “Ние работим цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде около 15 стотинки без опаковка и без ДДС”, каза той.

Според него причините за рекордното поскъпване в момента са няколко - така наречената “смяна на стадата”, традиционно по-голямото търсене на яйца в този сезон, ликвидирането на около 100 хил. птици заради фипронила и още 50 хил. заради птичия грип, както и проблеми на производителите с търговските вериги.

“Обикновено, както виждате от пресата и от съобщенията на Българската агенция по безопасност на храните, няма случай, в който да е открито в бройлерно месо антибиотик. Същото се отнася и за яйцата”, коментира Белоречков.

Той заяви, че малко познат факт е, че България е от малкото страни, в които от пет години не е употребявано трупно брашно. Бройлерите пък били изцяло вегетарианци, а това определяло високото качество на родните яйца.

От земеделското министерство също отчитат поскъпване на седмична база. Анализ за периода 1-8 ноември показва, че най-евтините яйца размер М в Ямбол са 19 стотинки, а най-скъпите са в Ловеч - 31 ст.

В по-голяма част от областите на страната се отчита седмично увеличение на стойностите от 0,01 до 0,09 лв./бр. Най-значително е в Монтана, докато единствено в Благоевград е налице намаление с 0,01 лв./бр. Това води до повишение на средната цена на продукта за страната с 0,03 лв./бр., до 0,26 лв./бр.

Предлагането на яйца размер М в по-малките магазини е в ценовите граници от 0,34 лв./бр. (Разград) до 0,25 лв./бр. (Силистра). В преобладаващата част от областите на страната е налице поскъпване на продукта на седмична база, достигащо до 0,07 лв./бр. в Пловдив и Пазарджик.

В магазините яйцата вече струват между 40 и 50 ст.
В магазините яйцата вече струват между 40 и 50 ст.