90 комбинации
във финансовия
модел е направил
екипът на БАН

Проектът за АЕЦ “Белене” ще е жизнеспособен при инвестиции под 10,5 млрд. евро, при съотношение 80 на 20% привлечен и собствен капитал, при лихва върху заемите, по-ниска от 4,5%. И при пазарна цена от 73 евро на мегаватчас. Това е осреднената минимална себестойност на тока на централата, максималната е 91 евро.

При над 10,5 млрд. евро инвестиция, привлечен към собствен капитал 70 на 30% и лихва от 4,77% проектът не бил изгоден.

Това се посочва в доклад на БАН за централата, представен в четвъртък. Учените са разработили 90 комбинации за финансов модел за АЕЦ “Белене”.

На представянето на доклада за “Белене” присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и шефът на БЕХ Петьо Иванов.

Прогнозата на учените за цените на тока за периода 2020-2040 г. са от 57 до 84 евро за мегаватчас, сега са 42 евро. През 2028 г., когато е възможно да бъдат пуснати блоковете на “Белене”, цената ще е 68 евро.

Проигран е и сценарий с параметрите на унгарската атомна централа “Пакш 2”. За нея Русия обяви, че е готова да даде заем от 12 млрд. евро, а той да се връща с пари от продажбата на ток. При този вариант излязло, че проектът “Белене” е жизнеспособен.

Участие на държавата в проекта за втора атомна централа би го направил по-жизнеспособен, тъй като лихвите върху привлечения капитал ще бъдат по-ниски.

Сценариите за “Белене” са правени върху три прогнози за икономиката до 2040 г. - първата е минимална, с ръст от 2,5-3%, умерената е с 3 до 4 на сто, а оптимистичната - от 3,5 до 6%.

При ниския ръст не се предвижда съществено увеличение на потреблението на ток. При оптимистичния вариант ползването ще се увеличи с 25% към 2040 г.

Към 2030 г. за България се прогнозира дефицит на базови мощности между 420 и 1670 мегавата и на 1650 мегавата маневриращи. Разликата идва от неяснотата за бъдещето на въглищните централи. В региона, без Турция, ще има недостиг на 2000 мегавата.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че при заданието към БАН е стояла хипотезата, че вече в “Белене” са инвестирани над 3 млрд. лв., като 1,6 млрд. лв. са заем от държавата, който трябва да бъде върнат до 2023 г. Централата има лиценз за площадката и трябва да се намери начин най-добре да се оползотворят разходите.

Петкова иска консенсус между политическите сили за “Белене”.