Инвестициите в криптовалути са много рискови, съобщи Европейският орган за ценни книжа и пазари, цитиран от българската Комисия за финансов надзор. Предупреждението е заради бурния растеж на различни форми на набиране на капитал от предприятия, които създават, продават или разменят криптовалути.

Заради пълната липса на регулации няма и защита на инвеститорите. Анонимността на криптовалутите носи опасности от измама или престъпна дейност, а набирането на големи суми за кратък период от време и за пране на пари.

Европейският регулатор посочва и рискове от липсата на регулации. Можело да се загуби целият инвестиран капитал, тъй като повечето фирми започват от стартиращи бизнеси, при които има голяма вероятност от неуспех.

Съществувала вероятност да няма възможност за изход от инвестицията към друга валута, дори и тя да се търгува на специализирани борси. На тях движението на цените на криптовалутите е твърде непредсказуемо, а тъй като тези борси също не са регулирани, има опасности от ценова пазарна манипулация и измами.

Информацията, която се дава на инвеститорите, т.нар. бял документ, най-често предоставяла неодитирани, непълни, пристрастни или дори подвеждащи данни, които акцентират върху ползите и неглижират рисковете. Не на последно място сред рисковете са и неизправност на технологията, която разпределя валутите по сметки - от липсата на достъп до хакерски атаки.