Вдигат такси от 30 на 200 лв., не били пипани от години

Разрешителното за индивидуален лов на глухар се вдига над 7 пъти - от 30 лв. на 200. Това става ясно от решение ловния съвет към агенцията по горите.

Толкова ще струва и документът за лов на благороден елен, за елен лопатар и муфлон цената е 100 лв., за сърна – 80 лв., и за други – 50 лв.

Индивидуален лов на дива свиня ще може да се извършва срещу 50 лв., това решиха участниците в заседанието на ловния съвет. Категорията групов лов на дива свиня остава 60 лв. Изменения има и при индивидуалния лов на местен дребен дивеч и на мигриращ и водоплаващ дивеч се променят на 10 лв. Запазват се таксите от 5 лв. в категориите за групов лов на местен дребен дивеч и мигриращ и водоплаващ.

Същевременно разрешителните за някои категории индивидуален лов се променят.

Измененията се налагат, тъй като те не са актуализирани в последните години и не са съобразени с реалните разходи за отглеждане на дивеча, уточняват от агенцията по горите.

Запазва се таксата за групов лов на дива свиня, както и в категориите за групов лов на местен дребен дивеч.

Размерът на годишната вноска за стопанисване на дивеча за следващата година също се променя от 50 на 60 лева. Минималните цени за продажба на жив дивеч за разселване от районите на държавните ловни стопанства и дивечовъдните участъци, управлявани от горските стопанства, за 2018 г. се запазват и остават същите като предходната година.