МАРИЯНА ДИМИТРОВА
СТУДИО ЗА ИНТЕРИОРЕН
ДИЗАЙН MDesign, www.facebook.com/MDesign

Апартаментът се намира в един от престижните затворени комплекси близо до София. Желанието на собствениците е да имат функционално и удобно жилище, в което да се усеща лекота и простор, но съчетани с концепцията за хюга – уют, топлина и благополучие.

В целия интериор е заложено на типичните за скандинавския минимализъм

бял цвят и

естествени

материали

Дървото присъства навсякъде – на пода в омасления дъбов паркет, който обхваща дори зоната на кухнята и антрето, в корпусите на мебелите и столовете, в ламперията по стените и тавана на антрето, в баните и в аксесоарите. Черният метал е другият материал, на който се акцентира и който се превръща в разпознаваем знак за този интериор. Той умело се вплита в мебелите и аксесоарите, откриваме го в краката на масата и столовете в трапезарията, в масичките в зоната за сядане, в тв секцията, дори в стойката за чадъри, свещниците, осветителните тела и закачливите закачалки и аксесоари, пръснати навсякъде в дома.

Дневната е с отворен план, като от всички външни стени сякаш е “обградена” с огромни прозорци с прекрасна гледка към Витоша и към зелените пространства в комплекса. И тук скандинавският стил и лаконичен почерк отново са потърсени в монохромната цветова схема на бяло и сиво. В същото време просторното и изпълнено със светлина помещение е “взривено” от екстравагантните цветни петна на горчицата, умело вплетени в стилистиката чрез възглавничките, одеялата, фотьойла, съдовете, картините и другите дребни аксесоари. Всички те са елементи от датската концепция за хюга.

Изработената по детайл кухня с много изчистен и функционален дизайн е побрала всичко необходимо за домакинството. Тя остава сравнително отделена в собствена ниша, но е и с пряк достъп към трапезарията. При нея отново е заложено на основната идея в интериора – бяло и дърво, а бетонът присъства в мазилката на камината, стоплян от нейния пламък.

Удобният

остров в

кухнята

осигурява допълнителен плот за работа, място за съхранение на съдове и прибори, но и събира семейството на закуска и вечеря. А когато гостите почукат на вратата, масата в трапезарията ги посреща на масивния си дъбов плот. Близостта до зоната за готвене е търсен ефект – така домакинята може да участва в разговорите, докато приготвя и сервира храната.

За къта с мекото сядане и телевизор е предпочетен модулен диван, който предлага няколко възможности за конфигуриране според нуждите на обитателите.

Промените, които се наложило да се направят, били свързани със завареното разпределение на баните и родителската спалня. Те са подчинени на начина на живот на семейството – предпочитали заложените по план бидета например да бъдат премахнати и да се отвори допълнително място за зона със свободно стоящ душ, както и двойни мивки и в двете бани, а спалнята на родителите да се обособи изцяло отделно от останалите стаи.

Заради това ново разпределение голяма част от съществуващите инсталации трябвало да се преправят, но целта сега е постигната и в новите мокри помещения вече има място за всичко – както за вана, така и за душ, за двойни мивки и достатъчно място за съхранение. За стените и пода е избран висококачествен гранитогрес с ефект на суров бетон, стоплен от вертикални колони с хоризонтален дървесен фладер – елемент, който присъства в шкафовете на мивките и във външната фасада на сградата и който вкарва екстериора в интериора. Наблегнато е на осветителните тела, като светлината струи отвсякъде – както от общото и насоченото осветление на тавана, така и от скритото около огледалата и нишите. По този начин се добива усещането за изпълнени със светлина бани и се заличава ефектът на малките тъмни санитарни помещения.

Проектът на родителската спалня включва премахване на съществуващата врата на стаята и преместване на вратата на дрешника в коридора. Така банята към тази стая е приобщена и достъпът към нея е ограничен само за родителите. И тук доминира сиво-бялата гама със семпло и добре подбрано обзавеждане, лампи и аксесоари.

За къта с  мекото  сядане е предпочетен модулен  диван.  СНИМКИ: КИРИЛ  БЪЧВАРОВ
За къта с мекото сядане е предпочетен модулен диван. СНИМКИ: КИРИЛ БЪЧВАРОВ
Банята е с две мивки и достатъчно пространство.
Банята е с две мивки и достатъчно пространство.
Надстройките над касите на вратите и сливането на стените и таваните оптически увеличават височината на помещенията.
Надстройките над касите на вратите и сливането на стените и таваните оптически увеличават височината на помещенията.
Кухнята е с пряк достъп към трапезарията.
Кухнята е с пряк достъп към трапезарията.
Родителската спалня
Родителската спалня
Мазилката на камината е с ефект на суров бетон.
Мазилката на камината е с ефект на суров бетон.