В столицата този пазар е с 10-годишен рекорд

През деветмесечието на 2017 г. в столицата са сключени сделки за наемане на над 131 хил. кв. метра офисни площи. Това представлява ръст от 25% в сравнение със същия период на 2016 г. Обемът на този пазар вече се доближава до нивата от предкризисната 2008-а, се твърди в последния доклад на “Кушман енд Уейкфийлд” по данни на българския ѝ партньор “Фортон”.

Тази висока активност се дължи преди всичко на разрастването на компаниите от сектора на информационните технологии, центровете за споделени услуги, както и от други браншове, където има активност по отношение на сливанията и придобиванията. Разбира се, активността на пазара е възможна и заради пуснатите през тази година в експлоатация нови офис площи в София.

Само между юли и септември например

на пазара са излезли

нови 65 000 квадрата

офисни площи

Те се дължат предимно на няколкото големи проекта - City Tower на площад “Македония”, завършената четвърта фаза на Expo 2000 в района на бул. “Никола Вапцаров” и BSR Building 2 край бул. “Шипченски проход”. Заедно с тях общото количество офис площи клас А и Б към септември 2017 г. е 1,7 млн. кв. м.

В столицата твърде дълго търсенето на офиси надвишаваше предлагането и заетостта на сградите често доближаваше 100%. В момента търсенето и предлагането са относително балансирани, което вероятно ще се задържи така и през следващите няколко тримесечия.

Според данните на “Кушман енд Уейкфийлд” се изграждат или реконструират общо над 300 000 квадратни метра в офисни или със смесено предназначение сгради.

След лекия ръст тази година наемите на първокласните офиси запазват нивата от средно 13,5 евро на квадратен метър, но тенденцията е към плавен ръст в краткосрочен план. Делът на свободните площи варира между 9,2 и 9,6% в различните тримесечия, като се очаква заетостта леко да спадне заедно с нарастване на предлагането.

Данни от друг доклад на “Кушман енд Уейкфийлд” показват, че вероятно скоро

интересът на

инвеститорите към

изграждането на

първокласни офис

сгради в България

няма да изчезне

Бизнес имотите, в които влизат както офисите, така и търговски, индустриални и логистични площи, осигуряват на предприемачите възможно най-високата доходност в рамките на Евросъюза – до 8% на годишна база. На второ място след България е Румъния със 7,25%, докато западноевропейски градове като Мюнхен и Хага осигуряват на предприемачите съответно 3 и 6% доходност.