В периода между 28 ноември и 1 декември тази година ще се състои общественото обсъждане на доклада за Оценката на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение за автомагистралата "Русе - Бяла - Велико Търново". Това заяви при посещението си в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. След това министърът на околната среда и водите ще трябва да се произнесе с одобряване на един от трите варианта на пътя, който е с приблизителна дължина 133 километра. Според Нанков, идните две години ще бъдат най-важните за Северна България по повод на довършването на автомагистрала "Хемус" и изграждането на "Русе - Бяла - Велико Търново". Те ще бъдат финансирани от националния бюджет, както и със средства от новата „тол-системата“. По думите на Нанков, Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла в полза на агенция "Пътна инфраструктура" и предстои сключване на договор с избрания изпълнител за нейното изграждане. 

В същото време обаче, сегашният път Русе – Бяла, станал печално известен напоследък като „шосето-убиец“, ще бъде рехабилитиран поетапно, за да остане една добра алтернатива на бъдещата автомогистрала "Русе - Бяла - Велико Търново", обясни Николай Нанков. Той обеща, че до две седмици ще приключат напълно ремонтните дейности в участъка от кръговото на Бяла в посока Русе, в района на т. нар. "Беленски баир". Ще бъде положена и нова маркировка. Според Нанков, догодина предстои да бъдат рехабилитирани поне още 15 километра от пътя. Кръговото кръстовище край Бяла, където инцидентите също не са рядкост, ще бъде обезопасено, а общината ще изгради ново осветление.

По думите на Николай Нанков, догодина ще бъде даден старт и на големия воден проект в община Русе на стойност над 83 млн. лева, включващ подобряване на водоснабдяването и изграждане на канализация в кварталите "Средна кула" и "Долапите". Според министъра, дунавският град е сред отличниците, които изпълняват националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради - не само като брой сгради, но и като качество на изпълнението. Нанков пое ангажимента, че е намерено решение дори за блок "Русия" в Русе, който от години е със сериозни конструктивни изменения. Той ще бъде укрепен и след това саниран. При посещението си в Русе Нанков присъства и на символична първа копка за "Рехабилитация и изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района на ж.п. прелеза на речна гара до ул. "Мостова".