Днес се разгледаха две теми - една за промяната на концесионния договор, а другата за плана за управление и неговата промяна. На практика и двете действия не водят до втори лифт на Банско. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Би Ти Ви след кръглата маса по инициатива на кмета на Банско относно решението за втори лифт в ски курорта.

"Това, което се постигна днес е, че всички неправителствени организации стигнаха до съгласието, че трябва да бъде решен проблемът и да не се формират опашки в Банско. Вървейки по процедурата, ние правим първи стъпки. За да се стартира каквото и да било инвестиционно намерение трябва да се промени концесията и планът за управлението. 6 години буксува, за това трябва да се намери решение на този въпрос. Кметът на Банско не случайно поиска от мен да продължи старата процедура. Аз трябва да я завърша", обясни той. 

"Днес се стигна до общо съгласие, че трябва да намерим решение, за да няма опашки пред лифта в Банско. Днес се чуха само икономически аргументи, но не и екологични. От гледна точка на придвижване, този лифт е по-екологичен от колите, които се качват, защото е електрически. Това, което се каза днес е, че да, трябва да се търси решение", заяви още Димов

"Основното притеснение е да няма друго строителство. Допуска се само строителството на ски писти и спортни съоръжения. За масова сеч изобщо не може да се говори. И сега има санитарна сеч, за да може да се поддържа здравословното състояние на гората в парк "Пирин". Тя помага на гората да расте и да се развива", поясни министърът.

"България може да бъде ски дестинация, но ако не задействаме тези решения, това на практика няма да се случи. Самият факт, че се чака 3 часа, за да се качите, е доказателство, че има нужда от такъв втори лифт", каза още Нено Димов.