Турската лира днес достигна исторически минимум на валутните пазари на фона на напрежението със САЩ, свързано с наближаването на процеса в Ню Йорк срещу Реза Зараб, турско-ирански гражданин, обвинен в нарушаване на санкциите срещу Иран, предаде Франс прес.

Турската валута изгуби над 1 процент от стойността си тази сутрин и се разменяше при курс от 3,97 лири за един долар - нов исторически минимум. Малко по-късно тя леко поскъпна до 3,96 лири за един долар.

В опит да спре този спад централната банка реши напълно да ограничи банковите овърнайт кредити от утре, предава БТА.

Напрежението между Вашингтон и Анкара, което и без това вече бе силно, се изостри допълнително през последните дни с наближаването на делото, което трябва да се гледа в началото на декември. Заедно с един турски банкер, Мехмет Хакан Атила, Реза Зараб е обвинен в нарушаване на американското ембарго срещу Иран.

Има опасения, че този процес ще се отрази на турския банков сектор и най-вече на държавната банка Халкбанк (Halkbank), в която при арестуването си в САЩ Атила е изпълнявал длъжността заместник генерален директор, отговарящ за международното управление на банката.