Драстично намаляване на административната тежест се очаква от проекта "Реализиране на ЦАИС "Гражданска регистрация" и ЦАИС "Адресен регистър", съобщава Държавна агенция "Електронно управление", цитирана от БТА.

Проектът е бил представен днес на представители на институции и журналисти. Чрез него ще бъдат изградени две централизирани автоматизирани информационни системи (ЦАИС) - "Гражданска регистрация" и "Адресен регистър".

Предвижда се ЦАИС "Гражданска регистрация" да обслужва централизиран регистър на населението, национален електронен регистър на актовете за гражданско състояние и регистър на ЕГН. ЦАИС "Адресен регистър" ще представлява изчерпателна централизирана база данни на адресите на всеки обект на територията на България.

Промените на законодателството са критични за изпълнението на проекта, са посочили неговите ръководители. Без закон за адресния регистър няма как да се регламентира обработката и използването от гражданите на информацията. Още поне 7 законови и над 10 подзаконови нормативни актове трябва да бъдат анализирани в рамките на проекта и променени, за да стане възможно функционирането на двете ключови централизирани автоматизирани информационни системи, са съобщили участници в събитието.

Общата индикативна стойност на проекта възлиза на 2.05 млн. лв., а срокът за изпълнение е краят на 2018 г.