"Има акт, издаден от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Считаме, че актът е неправилно издаден и ще го обжалваме. Той все още не е стабилизиран и не е влязъл в сила". Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. 

Актът бил за неизпълнение на предписанията, дадени от ДАМТН за "Бели искър".

Категорично не може да се твърди, че има неизправност на стената на "Бели искър", която е на територията на община Самоков. Стената е изправна, каза зам.-министърът. 

"Министърът на регионалното развитие по Закона за водите отговаря за ВиК сектора и за създаването и прилагането на политиката на ВиК отрасъла. В този смисъл няма как да нямаме отношение по този казус. Той е на нашето внимание от доста отдавна и се опитваме да го разрешим по най-добрия възможен начин", заяви Крумова. 


През 2001-2003 г. концесионерът "Софийска вода" е извършил реконструкция, която се отнася за укрепване на стената и водоплътността й. Стената била изградена в средата на миналия век, за това реконструкции били необходими.
"Необходима е реконструкция, която да повиши нейната сеизмичност, сеизмична устойчивост. Това не застрашава по никакъв начин нито жителите, нито гражданите, нито самата стена, нито експлоатацията на язовира", каза зам.-министърът.

Според експерти опасност за жителите би имало само при земетресение от 9 по  Рихтер.