Борисов получи орден за 50-годишнината на македонската църква, надява се свещениците от България и Македония да служат, пеят и работят заедно

Важното е, че се разбираме, каза премиерът на въпрос има ли македонски език

Стига сме гледали в миналото, да работим за бъдещето, обявиха двамата министър-председатели от Струмица

До 2-3 месеца трябва да падне роумингът между мобилните оператори в България и Македония. Това обяви премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на правителствата на двете държави в македонския град Струмица в сряда. Според македонският премиер Зоран Заев отпадането на роуминга можело да отнеме най-много 6 месеца.

Меморандум между двете правителства за падане на цените на роуминга беше един от подписаните на съвместното правителствено заседание документи. Според споразумението между министрите Ивайло Московски и Дамиян Манчевски операторите от двете държави трябва да договорят по-ниски такси за разговори в мрежите си. В момента цените на роуминга между България и Македония са едни от най-високите за клиентите на българските оператори – между 3 и 7 лв. на минута разговор и средно 25 лв. за пренос на един мегабайт по мобилен интернет.

„Ако има комуникация, има и приятелство“, обясни македонският министър-председател Зоран Заев смисълът от падането на цените за роуминг между Македония и България.

С меморандума България става първата страна в ЕС, която подписва споразумение за отпадане на роуминга с държава извън ЕС. На 6 декември такъв документ трябва да бъде подписан и със Сърбия.

Трябва да загърбим миналото и да гледаме в бъдещето и какво можем да направим за по-добър живот на гражданите на двете държави, бе общото послание на двамата премиери след съвместното заседание.

До година и половина-две Струмица ще бъде свързана с магистрала „Струма“ в България и за час и половина ще може да се стига до София, обяви българският министър-председател Бойко Борисов. В момента 200-те километра между македонския град и София се вземат за над 3 часа и половина. В следващите години ще бъдат изградени и магистралите и бързите жп линии по Коридор номер 8, ангажираха се двамата премиери.

Вече има интерес и от Световната банка, и от ЕБВР, и от Европейската инвестиционна банка да бъдат финансирани тези проекти, обясни Борисов. На 6 и 7 декември на обща среща балканските премиери щели да представят проектите пред банките.

За българските участъци от трасетата София-Скопие има вече планове, правят се отчуждения и имаме представа колко пари ще са нужни, коментира още Борисов. „Коридор номер 8 обаче е още по-голяма цел, той трябва да свърже Драч в Албания с Тирана, после със Скопие, със София и да стигне до Черно море и Истанбул“, обясни Борисов.

Срамота е сегашното положение, при което между София и Скопие се пътува 4-5 часа с автомобил, каза пък Зоран Заев.

Преди заседанието на двете правителства българският премиер получи орден за 50-годишнината на самостоятелната македонска православна църква от владиката Наум. Това стана във Водечкия манастир до Струмица, където двамата министър-председатели имаха и среща на четири очи. Дни преди съвместното правителствено заседание македонската църква изпрати писмо до Светия Синод с искане БПЦ да стане църква-майка на македония и да признае нейната автокефалия. До момента Охридската архиепископия не е призната от нито една от православните църкви.

Не се меся в делата на църквата, коментира в четвъртък в Струмица Борисов на въпрос дали владиците във Водечкия манастир са поискали съдействието му пред българския патриарх Неофит. „Истински щастлив ще съм обаче двете църкви да работат, да пеят и да служат заедно“, допълни българският премиер. Двамата премиери поднесоха венци на паметника на втория президент на Македония Борис Трайковски, който загина в самолетна катастрофа през 2004 г.

Двамата премиери поднесоха венци на паметника на втория президент на Македония Борис Трайковски, който загина в самолетна катастрофа през 2004 г.

„Като добър християнин, всеки път, когато започвам нещо, отивам в манастир или църква, за да се помоля и вървя след Господ“, обясни Борисов защо двамата премиери са посетили манастира.

„Започнахме срещата си в манастира, за да измолим Божията благословия за това, което правим“, коментира и Зоран Заев. Той също каза, че не се бърка в делата между двете църкви. Надявал се обаче скоро Охридската архиепископия да получи признание от останалите православни църкви.

„Малко преди да влезем за заседанието се видях отвън с гражданите на Струмица и се разбрахме“, отговори пък Борисов на въпрос на македонски журналист дали според него българският и македонският са два различни езика. Пред дома на армията в Струмица се беше събрала група от стотина възрастни жители на Струмица, които го поздравиха с викове „Бойко, Бойко“. А българският премиер отведе Заев да поздравят заедно хората.

„Тук в залата виждам, че нито един министър и нито един журналист не ползват слушалките за превод. Аз разбрах въпроса ви и вие разбрахте отговора ми. Това, че се разбираме е по-важно от споровете кое е първото“, продължи отговора си Борисов. „Нека учените да си говорят по тези теми, те имат докторати, професури“, допълни още българският премиер. Борисов и Заев с хората от Струмица

Борисов и Заев с хората от Струмица

„Важното е младите да пътувате и да се събирате. Вие да дойдете в София, нашите в Скопие, да пиете кафета заедно. И ако един ден ни споменавате, значи си е струвало това, което правим“, каза Борисов. „Нито ние ще дойдем да живеем у вас, нито ние у нас“, допълни той.

Зоран Заев също призова по-малко да се говори за миналото и повече за бъдещето. „Договорът за приятелство, който подписахме през август е подписан и на български, и на македонски език. По формулировката че се подписва на конституционните езици на двете страни“, каза още Заев.

През декември македонският парламент ще ратифицира подписаният през август от двамата министър-председатели договор за добросъседство и приятелство, който предвижда и изчистване на спорните моменти от общата история на България и Македония. Българското правителство също вече внесе договора в Народното събрание за ратификация. Така той би могъл да влезе в сила от началото на следващата година.

Цели девет споразумения бяха подписани на съвместното заседание на двете правителства в Струмица, което е и първото след подписването на договора за приятелство и добросъседство. Обикновено след съвместни заседания на българските министри с тези на съседна държава се подписват по 1-2 документа. Бойко Борисов подари специален микробус за транспорт на инвалиди на Струмица.

Бойко Борисов подари специален микробус за транспорт на инвалиди на Струмица.

България да изпрати свои експерти, които да помагат на Македония за реформи и интеграцията на страната в ЕС, предвижда платформа за активизиране на сътрудничеството, която подписаха външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров. Двете външни министерства ще правят редовни консултации дали се спазва договорът за приятелство и ще работят, за да бъдат преодоляни негативните нагласи между българи и македонци.

Македонски търговци на електроенергия ще могат да участват в съвместни всекидневни търгове за ток на двете държави, които ще се провеждат от българския електроенергиен системен оператор, предвижда пък друго от подписаните споразумения. „Булгартрансгаз“ и македонската компания МЕР пък подписаха договорка за започване на предпроектни проучвания за нова газова връзка между България и Македония. „Тя трябва да доставя по-евтин газ за Македония през българската връзка с Гърция и през Петрич“, обясни македонският премиер Зоран Заев.

Военните министри Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска пък подписаха споразумение, според което в България ще се обучават македонски танкисти. Те ще работят с танковете Т-72, които бяха подарени от България на Македония при правителството на Иван Костов. „Каракачанов и дамата можеха сега вместо да сключват споразумения да вземат по един танк и да дойдат с него, ако се вглеждахме толкова в миналото“, пошегува се по техен адрес Борисов.

България ще ползва опита на Македония в кадастъра и инвестиционните услуги за чужди компании, предвиждат пък други две от подписаните споразумения. В Македония целият инвестиционен процес е изцяло електронизиран, кадастралните им услуги също за разлика от България, където все още повечето от процесите се извършват с хартиени документи, което бави бизнеса и струва повече пари.

Бяха подписани и споразумения за взаимна помощ при бедствия и кризи и за сътрудничество в туризма. Семейна снимка на двете правителства след съвместното заседание

Семейна снимка на двете правителства след съвместното заседание

Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров

Външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров