510 лв. минималната заплата догодина, това е и прагът за самоосигуряващите се лица. Таванът остава 2600 лв.

Всички пенсии ще бъдат вдигнати с 3,8% от 1 юли догодина, като минималната ще стане 207, 60 лв. Това приеха на второ четене депутатите с гласуването на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДДО). Парламентът го одобри след близо пет часа дебати.

Повишават се изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за всички категории труд. От 1 януари процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се увеличава от 1,126 на 1,169.

Депутатите се съгласиха и

да увеличат

парите за

майчинство

през втората година от 340 на 380 лв. Вдига се и минималният дневен размер на обезщетението за безработица от 7, 20 на 9 лв. Максималният размер се фиксира на 74,29 лв.

Определя се минимален месечен осигурителен доход на самоосигуряващите се лица от 510 лв., колкото ще е и минималната заплата догодина. Депутатите приеха още да се увеличи минималният осигурителен доход за земеделските производители от 300 на 350 лв., отказвайки се от първоначалното предложение на управляващите за скок с близо 60%. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица - 2600 лв.

Най-спорната тема по време на дебата обаче останаха пенсиите. Опозицията настояваше да се отпуснат повече пари, от ГЕРБ възразиха, че това е популизъм, в хазната няма толкова. От ДПС изготвиха предложение за вдигане на всички пенсии с 5,4% от 1 юли, за което ще са нужни още 167 млн. лв, но то бе отхвърлено.

Шефът на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС пък обяви, че в сметките

са се “загубили”

парите от

осигуровки на

половин милион

българи. По данни на Националния статистически институт 3,2 млн. са заетите, а кабинетът е заложил приходи от осигуровките на 2,7 млн., посочи Адемов и допусна, че вероятно властта признава, че те може да са в сивия сектор.

От БСП пък поискаха максималният осигурителен праг да бъде 3300 лв. “Не мотивираме хората да се осигуряват на реалните доходи . Честно ли е депутатите, които вземат повече от 3000 лв., да се осигуряват на този осигурителен праг?”, попита левият Драгомир Стойнев.

Социалният министър Бисер Петков му отговори, че не е добре да се увеличават максималната осигурителна вноска и максималният осигурителен доход. “Първо ДОО, чийто бюджет се разисква, е първият стълб на българската пенсионна система. Нека не забравяме, че пенсионната система има втори задължителен и трети доброволен пенсионен стълб. Ограничаването на размера, по който се правят вноски в първия, респективно във втория, има за цел да остави разполагаем доход в по-високодоходните групи, които, ако желаят да увеличат пенсионния си доход, имат друга възможност за това”, каза Петков.

Той увери, че не е най-добрата политика да се увеличават размерът на осигурителната вноска и на осигурителния доход. “Максималният осигурителен доход е регулатор на максималния размер на пенсията. В момента има таван за максималната пенсия 35% от него, респективно 910 лв.”, бе категоричен министърът.

Така НС одобри

дефицит от близо

4 млрд. лв. във

фонд “Пенсии”

Общо планираните приходи са 11,067 млрд. лв. От осигурителни вноски се очакват 6,517 млрд., от неданъчни приходи - 55,6 млн., от глоби, санкции и наказателни лихви - 22,6 млн., а от други приходи 26,2 млн. лв. Допълнителните трансфери от държавния бюджет за покриване на недостига от средства са 4,186 млрд. лв.

Разходите за пенсии ще са 9,455 млрд. лв. За социални помощи и обезщетения се предвиждат 1,490 млрд. лв.

Близо 114 млн. лв. ще са за програми, дейности и служби по социалното осигуряване, подпомагане и заетостта.